Hornojiřetínští darovali ministrům velký dort. S úpravou hranic limitů na Bílině bez odpisu zásob však nesouhlasí.

21.05.2008 17:03

Město Horní Jiřetín
TISKOVÁ ZPRÁVA

Hornojiřetínští darovali ministrům velký dort
S úpravou hranic limitů na Bílině bez odpisu zásob však nesouhlasí

21. května 2008

Zástupci Horního Jiřetína dnes předali ministrům před jednáním vlády v Teplicích velký dort s marcipánovou zmenšeninou města a velkolomu ČSA. Chtěli tak vyjádřit poděkování za včerejší ujištění premiéra, že se Horní Jiřetín bourat nebude. Zároveň však odmítli plán ministra Římana na úpravu hranic limitů těžby na velkolomu Bílina, aniž by se vláda současně zabývala odpisem ložisek uhlí pod Lomem, Mariánskými Radčicemi a Horním Jiřetínem. K zachování limitů ve stávající podobě a odpisu zásob vyzvali tento týden vládu svým společným prohlášením starostové měst a obcí Litvínov, Horní Jiřetín, Lom, Mariánské Radčice a Louka u Litvínova.

„Nemá-li být programové prohlášení této vlády cárem papíru, jsou limity těžby pro ministry prostě tabu. Pokud chce pan ministr Říman prosadit kvůli Bílině změnu usnesení vlády z roku 1991, měl by zároveň představit jasnou a závaznou cestovní mapu, jak odpisy provést. Ano, pan ministr nám včera představil novelu horního zákona, která konečně přiměje důlní společnosti na přípravě odpisu spolupracovat. Za to mu patří dík a uznání. Háček je v tom, že dosud jasně neřekl, jak se zachová, až mu návrh na odpis uhlí pod Horním Jiřetínem zpracovaný podle této novely doputuje na stůl. Dokud to neudělá, je debata o Bílině bezpředmětná,“ konstatoval místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Odpis zásob je pro Horní Jiřetín, ale pro sousední Litvínov životně důležitý. I v rámci stávajících limitů může totiž Mostecká uhelná prakticky donekonečna šikanovat občany svými žalobami proti stavebním povolením, zneužívat přednostního práva na prodej státních pozemků a blokovat tak účinně přípravu nové kanalizace a bytů či omezovat přístup místních lidí do volné krajiny.

Kontakt:
Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína, tel:               724 081 095       

V příloze naleznete  k volnému použití tři fotografie Ibry Ibrahimoviče z dnešního předávání dortu a včerejší besedy. V případě zájmu jsou fotografie k dispozici v tiskové kvalitě.
 

Zpět