Kvůli praní špinavých peněz prověřuje švýcarská prokuratura bývalé manažery Mostecké uhelné a Appian Group

02.10.2008 12:14

Hospodářské noviny, Praha 1. října 2008

Marek Pokorný.

O případ, který česká policie už dávno uložila k ledu se nyní začali zajímat švýcarští prokurátoři: zajímají je okolnosti, které provázely "divokou" privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Švýcarští vyšetřovatelé dokonce minulý týden přijeli do Česka, aby vyslechli klíčové osoby, které tehdy u sporného ovládnutí dolů stály.

Hospodářské noviny si informaci ověřily ze tří nezávislých zdrojů. Ani jeden však nezná přesné podrobnosti toho, co švýcarští prokurátoři na bývalé uhlobarony a jejich partnery mají. Jde ale zřejmě o podezření z praní špinavých peněz. Jisté je totiž to, že je zajímají miliardy korun, které tehdejší manažeři dolů poslali na zahraniční konta. Některá byla i ve Švýcarsku.

Česká policie to oficiálně komentovat nechce. "Ano, provádíme úkony pro švýcarskou stranu. Nemohu ale potvrdit čeho se týkají, protože se to netýká práce našeho útvaru," řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

"To co vykonáváme v rámci právní pomoci pro cizí stát, je věcí toho státu," dodal. To, že švýcarská prokuratura šetří, potvrdil i tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Ten tehdy na sporné transakce upozornil a podal i trestní oznámení.

Podle něj totiž vedly k tomu, že si manažeři polostátních dolů firmu koupili za její peníze.

Podrobnosti (ne)známé

Češku si pozvali prokurátoři na konec minulého týdne. "Dostal jsem předvolánku jako svědek ve věci podezření ze spáchání více trestných činů týkající se privatizace Mostecké uhelné," potvrdil.

Ani on prý podrobnosti ale nezná, protože byl zrovna v zahraničí a jeho výslech byl proto odložen na konec října. Stanovisko švýcarské prokuratury se nepodařilo získat: Policisté totiž odmítají sdělit i to, ze kterého z 26 samostatných kantonů prokurátoři jsou.

HN se ale podařilo zjistit, že v hledáčku švýcarských prokurátorů se ocitly čtyři klíčové osoby divoké privatizace Mostecké uhelné: Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Jiří Diviš. A že je zajímají transakce kolem několika miliard korun, které do Švýcarska přišly v druhé polovině devadesátých let.

Proč se prokuratura začala zajímat až nyní, však není jasné. Podle zdroje HN však švýcarské orgány část uvedených peněz zmrazily právě pro podezření z praní špinavých peněz. "Mají i připravené sdělení obvinění pro konkrétní osoby," řekl zdroj.

Ještě v polovině devadesátých let ovládal Mosteckou uhelnou stát, který v ní měl 47 procent akcií. Zbytek byl rozptýlen mezi fondy, drobné investory a města. V roce 1997 převedla firma asi tři miliardy korun do zahraničí.

Vzápětí se objevil investor, který majoritu dolů skoupil. Formálně za něj vystupoval Čechošvýcar Jiří Diviš, ten ale tvrdil, že zastupuje jen skupinu investorů z Appian group.

Zpět