Mostecká uhelná s kriminalizací Kořenů neuspěla

01.03.2008 17:20

 

Tisková zpráva o.s. Kořeny ze dne 1. března 2007

 

Sdružení Kořeny nespáchalo trestný čin šíření poplašné zprávy ani přestupek. Vyplývá to z vyšetřování Policie ČR a přestupkové komise MÚ v Litvínově. Vedení Mostecké uhelné, a.s., to dnes připomnělo třicet členů a sympatizantů občanského sdružení Kořeny. Právě jeho vybrané členy se Mostecká uhelná, a.s., pokusila loni kriminalizovat a zastrašit křivým obviněním z trestného činu. Pravomocná rozhodnutí obou zmíněných orgánů, která Kořeny získaly tento týden, toto obvinění vyvrátila. Část účastníků dnešní akce přišla před sídlo MUS v Mostě ve vězeňských uniformách.

 

 

Účastníci setkání po 11. hodině před sídlem MUS vytvořili vycházkové "kolečko" známé z dvorků českých věznic. S koulemi na nohou a v pruhovaných uniformách nesli cedule s nápisy "Nedáme se zastrašit", "Kritika MUS zločin není, neskončíme ve vězení", "MUSce došly argumenty, chtěla zavřít oponenty" či "MUSce nešlo o poplach, z referenda měla strach". Protestovali tak proti snaze MUS kriminalizovat ty, kdo s ní nesouhlasí. Mostecká uhelná podala na občanské sdružení trestní oznámení za šíření poplašné zprávy zvukový záznam z tiskové konference MUS ze dne 12. října 2006, archiv Greenpeace, k dispozici na vyžádání)

 

Trestní oznámení bylo podáno na členy občanského sdružení Kořeny za zveřejnění ne zcela přesné mapy dobývacího území. Mapa však pocházela z oficiálních zdrojů – od Geofondu ČR – a zveřejnila ji organizace Greenpeace, nikoliv Kořeny. Přesto právě někteří litvínovští občané byli nakonec MUS nařčeni ze šíření poplašné zprávy. Podařilo se nicméně upozornit na to, že část litvínovské části Janov leží v dobývacím prostoru MUS, ačkoliv tato společnost do té doby veřejnosti tvrdila pravý opak. Za tuto desinformaci se následně výkonný ředitel MUS, a.s., Kolman omluvil.

 

„Přišli jsme MUS říci, že víme o její snaze znevěrohodnit pomocí trestního oznámení konání litvínovského referenda. Vyplývá to z trestního oznámení, které MUS podala,“ řekl novinářům litvínovský zastupitel a člen Kořenů Miroslav Otcovský. "Doufám, že MUS bude pravomocné rozhodnutí úřadů respektovat. Za svoje křivé obvinění by se měla omluvit. Je jasné, že opakované propírání jména našeho sdružení v souvislosti se spácháním trestného činu v regionálních i národních sdělovacích prostředcích dobré jméno našeho sdružení poškodilo," doplnil Otcovský.

 

 

 

 

Jana Doležalová

tel:               724 762 046       , e-mail: janadolezalova@email.cz

www.koreny.cz

 

 

 zpracovatelům nového konceptu Územního plánu Ústeckého kraje. Až po uveřejnění mapy naším sdružením zjistil, že jím spravované a veřejně prezentované informace jsou neplatné. Z tohoto vyplývá, že pokud MUS, a.s., chtěla podat trestné oznámení na subjekt šířící nepravdivé informace, měla svá nařčení směřovat na Geofond ČR.

Výkonný ředitel MUS Petr Kolman:„Omlouvám se tedy za ty dva metry čtvereční, kdy jsem se zmýlil, že dílče tento zbytkový dobývací prostor křižuje Litvínov.“

Poznámka: Podle mapy přestavená na tiskové konferenci samotnou MUS se nejedná o „dva metry čtvereční“, ale přes 150.000 m2 (tedy 15 hektarů)

(

 

 

Z TISKU:

Události z regionu (začátek reportáže v 2.25 minutě)

Těžaři neuspěli ze žalobou na odpůrce (1.3.2007 16:57)

Most - Policie zamítla trestní oznámení Mostecké uhelné společnosti, které firma podala na odpůrce rozšiřování povrchové těžby.

Zdroj: aktualne-zdomova, Relevance: 49 %

Trestní stíhání členů občanského sdružení Kořeny bylo zastaveno (1.3.2007 15:37)

Členové sdružení Kořeny se podle Policie ČR nedopustili trestného činu a nebudou stíháni za šíření poplašné zprávy, což požadovala Mostecká uhelná společnost. Greenpeace dnes uspořádalo před sídle firmy happening symbolizující snahu o krimilizaci místních

Zdroj: econnect, Relevance: 84 %

Za mříže nepatříme

Ústecký deník 2.3.2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět