Občane, chceš referendum? V Litvínově se rozjela nová petice

02.09.2014 10:35

Litvínov – Nenápadná litvínovská hospůdka Mlsnej kocour se může zapsat do historie města, a to jako základna rozsáhlé akce, která možná v budoucnosti určí další kroky města. Právě tady se totiž zrodil nápad zorganizovat petici, jejímž cílem je ukázat politikům, že občané chtějí referendum, při němž se budou moci vyjádřit k limitům a hazardu.

 
 
 

První zmínka o referendu padla na litvínovské radnici v polovině srpna. Starosta Milan Šťovíček připustil, že on i jeho kolegové z vedení města uvažují o uspořádání mimořádného hlasování, při němž by mohli občané dát najevo, zda jsou pro prolomení limitů či nikoli, nebo zda chtějí zrušit hazard či ne.
Politikům se zamlouvala možnost referendum připojit ke komunálním volbám, které se uskuteční 10. a 11. října. „Chceme dát prostor lidem a znát jejich názor. Komunální volby by byly ideálním termínem," řekl tehdy starosta Milan Šťovíček.

Na referendu se nejdříve musejí shodnout městští radní a poté by plán museli posvětit také zastupitelé. Popostrčit politiky ke schválení a uspořádání referenda teď má petice, která se naplno rozjela tento týden. „Není to petice pro nebo proti hazardu a prolomení limitů. Je to petice za naši možnost se k těmto tématům svobodně a přímo vyjádřit. Zkrátka, kdo petici podepíše, ten chce referendum. A při volbách pak může jakkoli hlasovat pro jednu či obě otázky. To by pak záleželo na každém," uvedl pro Mostecký deník jeden z organizátorů petice Tomáš Arazim.

Podpisových míst je několik. Archy občané naleznou v restauraci Loutkárna, cukrárně Slunce na Osadě, v knihovně, Schole Humanitas, v hráčkářství v pasáži U Draka na náměstí, v prodejně kol ONIX v Čapkově ulici a jeden bude i v nově otevřené prodejně sportovního zboží v objektu bývalé Jednoty vedle Tesca.

„Další místa ještě určitě přibudou. V podpisovém místě by mělo být možné nejen petici přímo podepsat, ale i vyzvednout si prázdný podpisový formulář, nechat jej podepsat sympatizanty ze svého okolí a zase jej tam odevzdat zpět," vysvětlil Tomáš Arazim s tím, že do akce se aktivně zapojili i studenti litvínovského gymnázia a Scholy Humanitas.

Podpisový formulář je možné si také vytisknout doma z e-mailu nebo stáhnou z Facebooku. Řádně vyplněný a podepsaný jej pak občané mohou na kterémkoliv podpisovém místě odevzdat.

Organizátorům se zamlouvá možnost, že pokud by svým počínáním přispěli ke konání referenda, mohli by občané hlasovat o velice důležitých věcech a zároveň určit jednání budoucího zastupitelstva. Názor obyvatel by totiž byl pro politiky závazný a museli by ho v budoucnu prosazovat.

Petiční akce bude trvat do 10. září. Poté organizátoři sečtou podpisy a předají je na radnici. Za úspěch by považovali tisíc a více podpisů. „Pokud budou nakonec volby spojené i s referendem, jsem přesvědčen, že účast bude podstatně vyšší," dodal Tomáš Arazim.

 

Autor: Monika Gordíková, Mostecký Deník

Zpět