Odpis uhlí pod Horním Jiřetínem už požaduje 2097 lidí

22.09.2008 16:50

 

Už 2097 lidí podpořilo svou fotografií odpis uhlí pod Horním Jiřetínem. A to za pouhé tři týdny. Měsíc před volbami ukazuje toto stále rostoucí číslo na význam, který ochraně obcí před rozšířováním velkolomů voliči přikládají. Fotopetici spustily organizace Hnutí DUHA, Greenpeace a Kořeny na internetových stránkách: www.zitnebotezit.cz.

Fotopetice tak jen znovu potvrdila většinový názor občanů Ústeckého kraje. Podle průzkumu veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR si zachování limitů těžby přeje 72,8% občanů Ústeckého kraje. Ti všichni jsou přesvědčeni, že budoucnost tohoto kraje nespočívá v devastaci v krajiny a vývozu energie za hranice na úkor našeho kraje. Obyvatelé měst, kterých by se případné prolomení limitů dotklo nejvíce, tedy Horního Jiřetína a Litvínova, v místních referendech volili v drtivé většině zachování těžebních limitů.

Odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem slibuje ve svém volebním programu krajská ODS a Strana zelených. ČSSD zatím pouze deklarovala, že zařadí platné ekologické limity těžby do zásad pro další územní rozvoj kraje.

Jana Kubáňová z Hnutí DUHA řekla:
„Téměř tisíc a půl lidí, kteří se připojili k fotopetici za odpis uhlí pod Horním Jiřetínem v pouhých třech týdnech od jejího zveřejnění ukazuje, o jak důležité předvolební téma se jedná.  Odpis uhlí pod Horním Jiřetínem slibuje ve svém volebním programu krajská ODS a také Strana Zelených. Doufáme, že v případě svého zvolení vezmou budoucí zastupitelé přání lidí i své sliby vážně a definitivně ochranu obcí před povrchovými velkolomy prosadí. “

Jana Doležalová z o.s. Kořeny řekla:
„Podpora zachování Horního Jiřetína a odpisu zásob uhlí pod obcemi byla během výstavy obrovská. Převážná většina lidí podporovala útlum těžby z několika hlavních důvodů: nepřejí si bourání obcí a devastaci krajiny, nelíbí se jim vývoz energie za hranice na úkor našeho kraje a vědí, že cena energie roste bez ohledu na dostatek uhlí.“

Fotopetice je další ze série aktivit, kterými ekologické organizace Hnutí DUHA a Greenpeace ČR s litvínovským sdružení Kořeny dávají občanům Ústeckého kraje příležitost oslovit účinně krajské politiky. Společně s desítkami billboardů a citylightů ve všech velkých městech Ústeckého kraje, putovní výstavou fotografií nebo fóry kandidátů je mají před volbami přimět, aby aktivně prosazovali odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi. První fórum kandidátů proběhne již tento týden ve středu 24. září od 17.00 v ústeckém hotelu Vladimír. Účast přislíbili Jiří Šulc (ODS), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Stanislav Rybák (KSČM), Petr Klepiš (Strana Zelených) a zástupce strany Severočeši.cz.

Zpět