Severočeské doly těží tři roky nezákonně uhlí pro ČEZ

22.05.2008 17:01

 

ČEZ těží hnědé uhlí a nemá na to povolení
iHNed.cz, 22.05.2008

Praha, 22. 5. 2008
Severočeské doly, které patří firmě ČEZ, už tři roky těží uhlí pro její elektrárny nezákonně. Neprovedly posouzení vlivů těžby na životní prostředí (proces EIA), což jim zákon ukládá.

S šéfy dolů si kvůli tomu už začali dopisovat úředníci ministerstva životního prostředí. "Platnost původního povolení EIA vypršela v roce 2005 a nové se vztahuje jen na tři připravované lokality. Ne na ty, kde doly nyní těží," uvedla Jaroslava Honová, ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí.

Na nezákonnou těžbu včera veřejně upozornila na valné hromadě ČEZ jeho akcionářka Věra Ježková, která dříve pro doly pracovala. Svá tvrzení doložila kopiemi dokumentů a těchto deset stránek se objevilo i jako příloha oficiálního zápisu z průběhu valné hromady.

Podle představitele Severočeských dolů Vladimíra Budínského jeho firma žádný zákon neporušila, pouze prý došlo k tomu, že nenechala prodloužit platnost EIA.

Pro ČEZ bylo sdělení překvapením. "Ověříme pravý stav věcí a pak zvolíme další postup," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Podle Greenpeace jde o nedbalost úřadů. "Klíčovým problémem je selhání státní báňské správy. Dokonce i poté, co důlní společnost chce proces EIA provést, trvá báňský úřad na tom, že to není zapotřebí," řekla mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.

Za sporem o úřední razítka ale může být další, závažnější téma: doly kvůli poptávce po proudu těží víc, než by měly podle svých vlastních plánů. Další ložiska se nestíhají tak rychle připravit, takže v roce 2012 by při nynějším tempu bylo pro severočeské elektrárny o polovinu méně uhlí než dnes.

Severočeské doly těží tři roky nezákonně uhlí pro ČEZ

Aktualne.cz | 09:01 | 22.5.2008 | redakce EKO

Praha - Už třetí rok těží Severočeské doly hnědé uhlí bez příslušných povolení.

Firma, která patří elektrárenskému gigantu ČEZ, totiž neprovedla posouzení vlivu na životní prostředí, což jí ukládá zákon. Napsaly to Hospodářské noviny.

Původní povolení EIA vypršelo v roce 2005. Severočeské doly pak získaly nové povolení, ale to se vztahuje jen na nově připravované lokality. Pro doly, ve kterých teď firma těží uhlí pro elektrárny ČEZ, ale neplatí.

Na nezákonnou těžbu podle listu upozornila na středeční valné hromadě ČEZ akcionářka Věra Ježková, která dříve pro doly pracovala.

Severočeské doly se brání tím, že žádný zákon neporušily, jen si nenechaly prodloužit platnost EIA.

ČEZ byl podle tiskové mluvčí Evy Novákové zjištěním překvapen a chystá se stav věcí prověřit.

Zpět