Výjezdní zasedání vlády ČR v Ústeckém kraji

21.05.2008 17:07

 

Vláda bude jednat v kraji také o prolomení limitů a zahlazení škod 41 / 44
Ústecký deník | 3.5.2008 | rubrika: Ústecko | strana: 4 | autor: RADEK NOHL

Výjezdní zasedání je naplánováno na 21. května. Tématem bude hlavně těžba

Ústí nad Labem/Šest nových projektů na zahlazení ekologických škod po hnědouhelné těžbě v kraji za zhruba sto milionů korun prošlo schválením mezirezortní komise. Peníze se uvolní na rekonstrukce silnic, revitalizaci území či řešení mimořádného stavu v okolí toku Srpina. Řekl to včera hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS).
Řešení ekologických škod či prolomení limitů - to by mělo být podle hejtmana jedním z bodů výjezdního zasedání vlády v Ústeckém kraji, které se má uskutečnit 21. května. Podle Jiřího Hrbka z tiskového oddělení vlády se však program ještě nepodařilo upřesnit. Přesto bude Šulc podle svých slov tlačit na vládu, aby uvolnila téměř čtyři a půl miliard na zahlazení ekologických škod po hnědouhelné těžbě. Podle něj je také nutné uzákonit pravidelný příjem finančních prostředků pro Ústecký kraj. Jednou z možností je získání peněž z ekologické daňové reformy.
„Na konci roku se možná vyberou asi tři až čtyři miliardy. Finance by se mohly rozdělit do krajů podle množství exhalací, těžby či výkonu elektráren," řekl Jiří Šulc.
Právě Ústecký kraj je na tom v tomto směru vůbec nejhůře z celé republiky. V roce 2006 se v regionu vytěžilo téměř čtyřicet milionů tun uhlí, což je více jak polovina celkové produkce v ČR. A z energetických zdrojů se vypustilo téměř třicet milionů tun všech emisí.
Jiří Šulc zároveň chce, aby všechny podniky platily za každou tunu vypouštěných emisí do ovzduší v regionu. A padesát procent z celkové částky by se mělo vrátit zpět do Ústeckého kraje. Podle Českého statického úřadu se v regionu vypustí do ovzduší 11,5 tun oxidů dusíku na metr čtvereční. Přitom republikový průměr je šestkrát nižší.
Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara před časem sdělil, že připravují nový zákon a také vyhlášku, ve kterých se počítá s řadou opatření. Například se podle něj zpřísní požadavky na kvalitu paliv či vydávání emisních povolenek.
Meziresortní komise na svém posledním zasedání schválila šest projektů. Za třicet milionů se zrekonstruuje silnice z Chabařovic do Teplic. Tři a půl milionu bude vyčleněno na řešení mimořádného stavu v okolí toku Srpina. „Potok vysychá. Loni zde teklo skoro jen to, co teče z okolních čističek. Je to velký ekologický problém," podotkl Jiří Šulc.
V letošním roce se zřejmě rozběhnou další projekty, na které byly uvolněny finance z takzvaných patnácti ekologických miliard. Dvě stě padesát milionů se uvolnilo na komplexní sanaci v lokalitě Chabařovice, téměř třicet milionů na plochy pro rekreační využití na Ústecku anebo sto padesát milionů na sanaci v okolí rybníků Barbora a Otakar.

Region| Severní Čechy

Zpět