Výjezdní zasedání vlády v Ústeckém kraji

21.05.2008 17:02

 

 

Vláda zatím neodepíše zásoby uhlí, které leží pod Horním Jiřetínem. Nedovolí ale, aby město bylo kvůli uhlí zbouráno. ČT1, Události, 20.5.2008

 

Vláda zatím neodepíše zásoby pod Jiřetínem. ČT 1, Večerník z Čech, 21.5.2008

 

Stamilióny pro kraje postižené těžbou uhlí a částečnou jistotu pro obyvatele Horního Jiřetína přineslo výjezdové zasedání vlády. ČT 1, Události, 21.5.2008

 

 

Vláda uhlí pod Jiřetínem nechce

Mladá fronta Dnes | 22.5.2008 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: ONDŘEJ ČERNÝ

BITVA O UHLÍ. Premiér Mirek Topolánek obyvatelům Horního Jiřetína řekl, že jeho vláda nechce prolomit limity těžby ani uhlí pod obcemi. Vyhráno ale lidé zdaleka nemají. Těžaři totiž ihned pohrozili, že se při odpisu uhelných zásob budou soudit.

Horní Jiřetín - "Tato vláda nemá zájem na těžbě, která by zrušila obce. Musíme to administrativně ošetřit tak, aby to bylo neměnné." S těmito slovy odjížděl v úterý večer z Horního Jiřetína premiér Mirek Topolánek. Pronesl je na besedě s občany městečka přímo ohroženého pokračováním těžby uhlí a dal jim tak jasně najevo, že Horní Jiřetín a sousední Černice mají počítat se svou další budoucností. Jeho výrok je totiž jednoznačný - vláda uhlí pod obcemi nechce.

Beseda se nekonala Horní Jiřetín se na příjezd premiéra Topolánka, ministra průmyslu Martina Římana a hejtmana Jiřího Šulce dobře připravil. Všude visely transparenty proti pokračování těžby hnědého uhlí a také klasické značky zákazu vjezdu, které měly uvnitř bílého terče vyobrazené velkorypadlo z uhelného lomu.
"Mirku, odepiš brzy! Holky z Jiřetína" nabádal jeden z obřích transparentů premiéra, aby ulevil obci na uhlí jeho odpisem. "Jirko, kdo tě zvolí, my nebo uhelné doly?" apeloval další na blížící se krajské volby, v nichž je Jiří Šulc lídrem občanských demokratů. Další se odvolával přímo na volební plakáty ODS: "S námi po modré nebo po hnědé?" stálo na něm.
Premiéra to evidentně zaskočilo. Sám řekl, že takový zájem nečekal, ale že podle itineráře měl v Jiřetíně diskutovat se starosty obcí u dolů a ne s obyvateli. Ovšem podle plánu ministerské návštěvy, kterou dostali novináři z hejtmanovy kanceláře, stojí u premiéra: 17.30 - 18.30 hodin diskuze s občany o limitech těžby uhlí.
Vše se vyřešilo šibalsky, ale ne ku spokojenosti asi tří stovek lidí v sále. Premiér, hejtman a ministr průmyslu měli tak dlouhé projevy, které zabraly prakticky celou hodinu vymezenou na setkání.
Nakonec se dostalo na jediný dotaz lidí v sále: Je možné dát záruku, že Jiřetín zůstane stát dalších padesát let?

Těžaři hrozí arbitráží "Ta otázka není úplně korektní," reagoval premiér. "Pokud se zásoby odepíší, tak by muselo dojít k revoluci a diskontinuitě právního řádu, aby to za padesát let někdo změnil. Tato vláda nemá zájem na prolomení limitů a těžbě, která by zrušila obce. Musíme to administrativně ošetřit tak, aby to bylo neměnné," dodal a slíbil, že přijede do Jiřetína znovu už na regulérní debatu.
Přestože se lidé do diskuze neměli šanci příliš zapojit, v sále zavládla v jednu chvíli velmi vzrušená atmosféra. To když premiér uvedl, že mu představitelé Mostecké uhelné společnosti řekli, že se při odpisu uhelných zásob budou o uhlí pod Černicemi a Horním Jiřetínem soudit.
"Jednáme s privátním vlastníkem a musíme ošetřit i jeho práva a investice. Jednostranné odepsání zásob zhoršuje pozici státu při vyjednávání o zmenšení těžby v případném arbitrážním sporu s MUS," upozornil premiér.
"Dokud nebudeme mít ošetřené, že tu nedojde k arbitráži, a nebo nebude síla našich argumentů taková, že ji neprohrajeme, tak je nesmyslné dělat ukvapené kroky," řekl v narážce na případný rychlý odpis hnědouhelných zásob pod obcemi.
"Jak mohou chtít arbitráž, když to uhlí je státu," podivila se asi padesátiletá paní, která premiérova slova pozorně poslouchala.
Představitelé MUS to nechtěli vůbec komentovat. "K situaci, která nenastala, se nebudeme vyjadřovat," opakovala na dotazy mluvčí společnosti Liběna Novotná.

Foto popis: PREMIÉR BYL ZASKOČEN. Jiřetínští se na příjezd Mirka Topolánka dobře připravili, všude byly rozvěšeny transparenty proti těžbě. Premiér prý také netušil, že má s lidmi o problému diskutovat. V jeho plánu byla totiž jen schůzka se starosty.
Foto Autor - FOTA: MAFA - M: ADAMEC

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
 

 

Arbitráž o uhlí? Asi ne

Mladá fronta Dnes | 22.5.2008 | rubrika: Ekonomika | strana: 2 | autor: JANA KLÍMOVÁ

Obří ložisko v severních Čechách stojí přes 400 miliard, vláda chce dohodu

Teplice - Výlet vlády na jednání do severních Čech opět rozproudil debatu, zda se bude v budoucnu těžit obrovské ložisko uhlí pod tamními obcemi Horní Jiřetín a Černice, kde žije na dva tisíce lidí.
A opět, jako již posledních patnáct let, není jasné nic.
Premiér Mirek Topolánek řekl, že stát chce sice celou věc řešit, ale zároveň nemůže tyto zásoby uhlí definitivně odepsat, protože těžební firma Mostecká uhelná hrozí arbitráží.
Pokud by k ní skutečně došlo, mohlo by jít o největší doposud vymáhanou částku na státu - hodnota zásob uhlí pod oběma obcemi se totiž odhaduje dle současných cen nejméně na 400 miliard korun.
Ve sporech nepodnikáme Mostecká uhelná, která patří podnikatelům Petru Pudilovi, Vasilu Bobelovi a finančníkovi Pavlu Tykačovi, totiž tvrdí, že má v dané lokalitě platné dobývací právo a to bude bránit. "Nechci tuto debatu vůbec komentovat. Obecně mohu říct, že chceme bránit naše právo, ale arbitráž rozhodně není obor, ve kterém chceme podnikat," uvedl Pudil.
Definitivní odpis ložiska lignitu, tedy vysoce kvalitního hnědého uhlí, které patří s objemem 750 milionů tun k největším ve střední Evropě, požadují obyvatelé obou obcí, kterým se nelíbí jejich nejistá budoucnost. Stát sice kdysi stanovil tzv. územní limity a obří ložisko tak "dal k ledu", definitivně však těžba vyloučena není.
"Pokud by stát z nějakého důvodu přistoupil k odpisu uhlí, tak to je věc, která se řídí podrobnou legislativou a musí mít naplněny podmínky zákona. Arbitráž by mohla hrozit jen v případě, že by došlo k porušení zákona," reagoval včera ministr průmyslu Martin Říman.
Jeho úřad může ložisko uhlí odepsat, a to na návrh ministerstva životního prostředí. To k tomu podle Českého báňského úřadu potřebuje spolupráci se samotnou těžební firmou - to určuje horní zákon.
"Reálná arbitráž nyní nehrozí. Mohlo by k tomu dojít, kdybychom Mosteckou uhelnou společnost při jednání obešli. Ale vláda bude samozřejmě postupovat podle zákonů," uvedl ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík.
Těžební firma však musí nejdřív pro MŽP prohlásit, že dané zásoby uhlí jsou technicky a ekonomicky netěžitelné. "Nedovedu si představit, že bychom to někdy udělali," uvedl zdroj blízký Mostecké.
Podle zdrojů blízkých jednání stojí za úvahou vlády odepsat zásoby pod Jiřetínem a Černicemi mimo jiné také debata, jak odblokovat nynější situaci v energetice a v koalici.
Zelení se stavějí proti další těžbě uhlí i dalším jaderným reaktorům, zatímco ODS i lidovci jsou pro.
Ale například možnost, že by Severočeské doly patřící polostátnímu ČEZ začaly dolovat v lomu Bílina i za vládními limity, ve vládě zdaleka takový odpor nevyvolává. Nad ložiskem totiž nejsou obce a těžbě po odškodnění okolních vesnic v podstatě nic nebrání. Podle některých zdrojů by tak mohli příznivci jádra a uhlí vyměnit odpis zásob Mostecké za to, že zelení jinde přimhouří oko.

Foto popis: MÍSTO UHLÍ MARCIPÁN. Dort, který ukazuje těžební limity, ministr Schwarzenberg neochutnal.
Foto Autor - Foto - MAFA - KAREL KOPÁČ

O autorovi: JANA KLÍMOVÁ, s přispěním Artura Janouška

 

Dort z Jiřetína premiér nejedl

Právo | 22.5.2008 | rubrika: Severní Čechy | strana: 12 | autor: Karel Otcovský Šárka Tonarová

Neúspěšně se včera pokoušeli zastánci limitů těžby uhlí předat členům vlády před jejich výjezdním zasedáním v Teplicích obří dort, který představoval hnědouhelný důl, těžbou ohrožený Horní Jiřetín a vyznačenou hranici limitů. Z dortu ochutnali jen ministři za zelené Džamila Stehlíková a Ondřej Liška. Ostatní buď ochutnat odmítli s tím, že nejsou na sladké, nebo se s ekology nesetkali, protože spali v hotelu, kde se zasedání konalo a před kterým aktivisté s laskominou postávali.
"Nezlobte se, ale já dort nemohu," omluvila se s odkazem na svou linii ministryně obrany Vlasta Parkanová.
"Chceme tímto způsobem ministry symbolicky požádat, aby nejen zachovali limity těžby uhlí, ale aby šli o krok dál a odepsali zásoby uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi na Mostecku," uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.
Unikátní dort je podle něj částečně dílem obyvatel obce a zčásti profesionálních cukrářů. "Několik lidí na něm pracovalo dva dny," dodal.
Hranici, za kterou už se uhlí dobývat nesmí, stanovil kabinet v roce 1991, ale může ji zase změnit. Odpisy zásob proto odpůrci bourání obcí považují za mnohem větší jistotu.
Jejich požadavek v úterý nepodpořil na setkání s obyvateli ohrožených obcí premiér Mirek Topolánek.
Ze setkání s ním odcházeli lidé značně rozmrzelí. Nejenže jim premiér neslíbil odepsání zásob hnědého uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi, ale dokonce se ani nedostali ke slovu. Hodina veřejné diskuse se zvrtla v politická vystoupení.
Dotazy položili jen dva lidé - komunální politik a úředník ministerstva životního prostředí. "Přerušte toho pána. Zeptejte se nás, co si myslíme, ne úředníků," rozčilil se muž z třísethlavého davu. "Musíme jet, ale slibuji, že přijedu zas," konejšivě zvedl ruku premiér.
Kvůli předsedovi vlády ozdobili Hornojiřetínští město plakáty. "Mirku, odepiš brzy," vyzývaly Topolánka k administrativnímu kroku "holky z Jiřetína".
Premiér řekl, že není nutné přijímat nová usnesení, když platí stará, byť od jejich přijetí uplynulo už sedmnáct let. Připustil, že se jeho kabinet sice nechystá prolomit limity těžby, ale nepůjde do sporu s Mosteckou uhelnou společností, dokud nebude mít dostatek argumentů k vítězství v případné arbitráži.

Foto popis: S obřím dortem pro ministry měli co dělat čtyři chlapi v čele s telefonujícím místostarostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Karel Otcovský

Regionální mutace| Právo - Ústecký kraj
 

 

Vláda dnes zasedá v Teplicích

ČT 1 | 21.5.2008 | autor: Tereza Baldová

Moderátor
Vláda dnes zasedá v˙Teplicích. Ministři mají na programu řadu bodů týkajících se Ústeckého kraje. Na zámeckém náměstí je čekali obyvatelé Horního Jiřetína. Jaké bylo přijetí? Tak na to už se ptám Terezy Baldové, která už je přímo na místě.

Autor
Ministři obyvatele Horního Jiřetína moc vlídně nepřijali. Obyvatelé přivezli ministrům dort, který znázorňoval právě Jiřetín a také těžební limity, které Jiřetín doteď chrání před rozšířením hnědouhelných dolů. S˙těmi lidmi krátce promluvil pouze ministr školství Ondřej Liška, také ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ostatní ministři tak trošku s˙nadhledem říkali, že sladké nemusejí. Nicméně, pokud jde o Horní Jiřetín, tak premiér Mirek Topolánek už včera s˙tamními obyvateli a také s˙radnicemi jednal, ale bohužel jim nemohl slíbit to, co lidé chtěli slyšet, a to, že jeho vláda odepíše zásoby hnědého uhlí podle premiéra by to totiž mohlo znamenat mezinárodní arbitráže ze strany těžařských firem. Nicméně premiér zopakoval to, co říkal už několikrát, že jeho vláda rozhodně neprolomí limity, což v˙tuto chvíli znamená, že minimálně pro několik dalších let Jiřetín ohrožený další těžbou nebude.

Moderátor
Jak zjistila ČT, pozdě večer se v˙Mostě sešli představitelé ODS a Strany zelených. O čem jednali?

Autor
Ten důvod byl jediný a byla to krize v˙Chomutově, kterou odstartovalo odvolání ředitele podkrušnohorského zoo parku a také poslance za Stranu zelených Přemysla Rabase. Toho radní před necelými 2 měsíci odvolali kvůli údajným nedostatkům v˙hospodaření. Nicméně Rabas všechna obvinění ze strany radnice odmítá. Krize vyvrcholila tím, že zelení v˙Chomutově vystoupili z˙koalice a Rabas má v˙tuto chvíli podporu jak laické veřejnosti, tak odborné. Sepisují se petice proti jeho odvolání, které už podepsaly asi 3 tisíce lidí, takže právě tento problém řešili jak zelení, tak ODS. Na té schůzce byl premiér Mirek Topolánek, předseda zelených Martin Bursík, šéf ústecké ODS hejtman Jiří Šulc, šéfka zelených v˙Ústeckém kraji Džamila Stehlíková. Nicméně k˙těm závěrům schůzky nechtěli nic říct. Premiér Topolánek byl velmi podrážděný, že se o ní novináři vůbec dozvěděli. Celou dobu říkal, že to jednání je neveřejné a že žádné závěry nebudou. Nicméně ta kauza, ten spor Přemysla Rabase s˙chomutovskou radnicí s˙velkou pravděpodobností skončí u soudu, protože Přemysl Rabas chce podat žalobu na ochranu osobnosti. Kvůli některým výrokům primátorky Chomutova Ivany Řábkové. Ta mimo jiné Rabase obvinila z˙falšování smluv, a to právě Rabasovi vadí, a právě proto ta žaloba.
 

 

Dar z Horního Jiřetína ministři příliš nepochopili

Mladá fronta Dnes | 22.5.2008 | rubrika: Severní Čechy |

Teplice - Zajímavé překvapení připravili obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku pro ministry, kteří včera na výjezdním zasedání jednali v hotelu Prince de Ligne v Teplicích. Upekli jim obří dort symbolizující téma zachování limitů těžby a před vchodem do hotelu jej vládním činitelům nabízeli.
Marcipánové domky, ulice a fotbalové hřiště na jedné straně dortu představovaly obec Horní Jiřetín. Druhou polovinu cukrářského výrobku zabralo vyobrazení hnědouhelného dolu s rypadly. Červená čára uprostřed znázorňovala limity, za nimiž se těžit nesmí.
"Jsme zvědaví, kterou polovinu si ministři odkrojí," uvedl s úsměvem místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Ochutnali jen zelení Jenže členové kabinetu, kteří se včera ráno objevili před hotelem, jejich dar příliš nepochopili. Cyril Svoboda se ani nezastavil a v poklusu kolem novinářů jen prohodil, že on "tohle nejí". Ministryně obrany Vlasta Parkanová se sice u dortu zastavila a dokonce se rozhovořila o tom, jak bude těžké limity zachovat, ale nůž do ruky nevzala. Jako poslední vystoupil z vládní limuzíny ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Já jsem přežranej," sdělil lidem, kteří mu nabízeli talíř a nůž.
Dort tak ochutnali jen zelení. Ministr školství Ondřej Liška utrhl marcipánové rypadlo a hned ho snědl. Ministryně Džamila Stehlíková si ukrojila kousek "uhlí".
 

Teplice - Obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku připravili občerstvení pro ministry, kteří včera zasedali v teplickém hotelu Prince de Ligne. Upekli jim obří dort symbolizující téma zachování limitů těžby uhlí.
Marcipánové domky, ulice a fotbalové hřiště na jedné straně dortu představovaly obec Horní Jiřetín. Druhou polovinu cukrářského výrobku zabralo vyobrazení hnědouhelného dolu s rypadly a červená čára uprostřed znázorňovala limity, za nimiž se těžit nesmí.
"Jsme zvědaví, kterou polovinu si ministři odkrojí," uvedl s úsměvem místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. U vládních činitelů Hornojiřetínští moc nepochodili -ochutnali totiž jenom zelení. Ministr školství Ondřej Liška utrhl marcipánové rypadlo a hned ho snědl, ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková si ukrojila kousek "uhlí".
Další ministři jako by symboliku nepochopili. Cyril Svoboda se ani nezastavil a v poklusu kolem novinářů prohodil, že on "tohle nejí". Ministryně obrany Vlasta Parkanová se sice u dortu zdržela, ale nůž do ruky nevzala. Jako poslední vystoupil z vládní limuzíny ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Já jsem přežranej," sdělil lidem, kteří mu nabízeli talíř a nůž. A protože ostatní ministři už v hotelu nocovali, mohli se sladkému vyhnout.
Dortem chtěli občané ministry požádat o to, aby nejen zachovali limity těžby hnědého uhlí, ale rovnou jeho zásoby pod Horním Jiřetínem a Černicemi odepsali. To by zaručilo, že se domy kvůli těžbě bourat nebudou. Podle premiéra Mirka Topolánka však není jednoduché přání Hornojiřetínských splnit.
 


 

Jiřetínští obyvatelé jsou stále nejistí

Chomutovský deník | 22.5.2008 | rubrika: region | strana: 4 | autor: LUCIE PROSKOVÁ

Horní Jiřetín/Paní Anna Dargajová bydlí v Horním Jiřetíně již padesát osm let. I ona, stejně jako mnoho obyvatel tohoto podkrušnohorského městečka, doufá, že se Jiřetín kvůli těžbě uhlí bourat nebude. Do Jiřetína v úterý dorazil předseda vlády Miroslav Topolánek společně s ministrem průmyslu Martinem Římalem, aby se zúčastnili besedy s občany. Premiér obyvatelům i představitelům města slíbil, že dokud bude v křesle předsedy vlády sedět on, Horní Jiřetín zůstane nepoškozen. Diskuze s občany se zúčastnila i Anna Dargajová. "Když to tak říkali, doufáme, že to tak bude. Slíbili, že se bourat nebude a že by to byla škoda," říká rodačka z Jiřetína. Obyvatelé jsou ale vesměs k výrokům politiků spíše skeptičtí. "Dokud nebudou nutně potřebovat uhlí, tak to odloží. Jakmile však budou uhlí potřebovat, budou tady všude doly a město padne," říká jeden z mnoha nespokojených obyvatelů Jiřetína. Podle zúčastněných se plánovaná beseda s občany změnila pouze v projevy zástupců vlády. Ti však prý zatím své sliby týkající se prolomení limitů těžby plní. "To, co nám zde pan Topolánek řekl před rokem, se vyplnilo. Dohodu ohledně prolomení limitů těžby jeho vláda drží," vyjádřil se Branko Glavica, starosta Horního JiřetínaMostecká uhelná společnost hrozí České republice za škrtnutí ložisek uhlí pod severními Čechami arbitráží. "Situaci, která nenastala, nekomentujeme," nechtěla se zatím více k záležitosti vyjadřovat tisková mluvčí společnosti Mostecká uhelná Liběna Novotná. K současné situaci těžby uhlí se vyjádřilo i Greenpeace. "Z premiérových výroků je patrné, že kromě hrozby arbitráží jinak odpisu zásob hnědého uhlí pod městem nic nestojí v cestě. Podle Greenpeace by premiér neměl těžařům ustupovat a naopak by měl přimět své kolegy ve vládě, aby se na provedení odpisů dohodli," vyjádřil se Jan Rovenský z GreenpeaceMostecká uhelná společnost již před časem obyvatelům Horního Jiřetína nabídla finanční vyrovnání za odkoupení jejich nemovitostí v této obci.
 

Jiřetínští jsou stále nejistí, hrozba těžby nad nimi visí dál

Mostecký deník | 22.5.2008 | rubrika: mostecko | strana: 3 | autor: LUCIE PROSKOVÁ

Horní Jiřetín/Paní Anna Dargajová bydlí v Horním Jiřetíně již padesátosm let. I ona, stejně jako mnoho obyvatel tohoto podkrušnohorského městečka, doufá, že se Jiřetín kvůli těžbě uhlí bourat nebude. Do Jiřetína v úterý dorazil předseda vlády Miroslav Topolánek společně s ministrem průmyslu Martinem Římalem, aby se zúčastnili besedy s občany. Premiér obyvatelům i představitelům města slíbil, že dokud bude v křesle předsedy vlády sedět on, Horní Jiřetín zůstane nepoškozen. Diskuze s občany se zúčastnila i Anna Dargajová. "Když to tak říkali, doufáme, že to tak bude. Slíbili, že se bourat nebude a že by to byla škoda," říká rodačka z Jiřetína. Obyvatelé jsou ale vesměs k výrokům politiků spíše skeptičtí. "Dokud nebudou nutně potřebovat uhlí, tak to odloží. Jakmile však budou uhlí potřebovat, budou tady všude doly a město padne," říká jeden z mnoha nespokojených obyvatelů Jiřetína. Podle zúčastněných se plánovaná beseda s občany změnila pouze v projevy zástupců vlády. Ti však prý zatím své sliby týkající se prolomení limitů těžby plní. "To, co nám zde pan Topolánek řekl před rokem, se vyplnilo. Dohodu ohledně prolomení limitů těžby jeho vláda drží," vyjádřil se Branko Glavica, starosta Horního JiřetínaMostecká uhelná společnost hrozí České republice za škrtnutí ložisek uhlí pod severními čechami arbitráží. "Situaci, která nenastala, nekomentujeme," nechtěla se zatím více k záležitosti vyjadřovat tisková mluvčí společnosti Mostecká uhelná Liběna Novotná. K současné situaci těžby uhlí se vyjádřilo i Greenpeace. "Z premiérových výroků je patrné, že kromě hrozby arbitráží jinak odpisu zásob hnědého uhlí pod městem nic nestojí v cestě. Podle Greenpeace by premiér neměl těžařům ustupovat a naopak by měl přimět své kolegy ve vládě, aby se na provedení odpisů dohodli," vyjádřil se Jan Rovenský z GreenpeaceMostecká uhelná společnost již před časem obyvatelům Horního Jiřetína nabídla finanční vyrovnání za odkoupení jejich nemovitostí v této obci. O jejich návrhu však lidé z podkrušnohorské obce zatím nepřemýšlí. "Naše nabídka stále platí, až do konce června. O dalším jednání budeme informovat," sdělila mluvčí Novotná.
 


 

Zpět