Bursík: Proti rypadlům se nechám připoutat k Jiřetínu

19.04.2010 09:45

Deník.cz, Vladimír Mayer

Ústí nad Labem /OTÁZKY ŠÉFREDAKTORA/ - Když loni odstoupil z čela Strany zelených, zdál se být politicky mrtvým. Do žil mu ale vlil novou krev Ústecký kraj. Právě zde se stal Martin Bursík lídrem zelených do voleb.

 
A co děti? Mají si v Ústeckém kraji kde hrát?
Vidím, že znáte náš volební slogan. My jsme si ho vypůjčili z písničky od kapely Katapult a inspiraci jsme k tomu našli, když jsme jeli jednou za pošmourného dne s Káťou do Drážďan. Byl to dramatický obrázek, silnice bez chodníku a po nich maminka s dítětem v reflexní vestě a za nimi kouřící komíny. Z výzkumu vyplývá, že děti, které se zde narodí, mají šanci na dožití o dva roky nižší, než je průměr v celé republice. Je tu přímá závislost koncentrace polétavého prachu s nemocemi.

Proč nakonec kandidujete v Ústeckém kraji?
Jdu tam, kde o něco jde. Pro mne je největší motivací zabránit prolomení těžebních limitů uhlí. Po dvaceti letech chtějí pokračovat v dolování. Když se prolomí limity, nejenže zmizí z mapy další města a vesnice, ale přibude z toho spáleného uhlí další zdroj znečišťujících látek a polétavého prachu.

Prostě je tady vše špatně.
Všechno ne, ale mohli jsme být mnohem dál. Když hledáte negativní charakteristiky, najdete na předních místech právě Ústecký kraj. Nejhorší kvalita vzduchu, nejkratší délka života, největší nezaměstnanost, nejnižší vzdělanost a tak dále. Politici prodali v tomto kraji zdraví lidí a kvalitu života za zisky uhelných a elektrárenských společností. To musí skončit.

Myslíte si, že dokážete zabránit prolomení limitů? V preferencích vede ČSSD a ta je pro jejich prolomení.
Udělám pro to maximum, ale je to nerovný boj. Jiří Paroubek se doposud oháněl referendem. Bál se nahlas říci, že chce limity prolomit a obce zbourat. Nakonec to řekl. Podle mě ho k tomu nepřímo dotlačil Miloš Zeman. Paroubek chce získat hlasy odborářů, ale asi se přepočítal. Mostecká uhelná měla v době privatizace 16 tisíc zaměstnanců, dnes jich má čtyři a půl. Na dole Československé armády dělá něco málo přes tisíc lidí a zaměstnanost tam stále klesá. Když se limity zachovají, přijdou o místo řádově stovky lidí. To nebude nic hrozného, práci najdou v nových pracovních příležitostech, které vytvoříme.
Například v průmyslových zónách.

Jsem horník z Mostu, a když se neprolomí limity, přijdu o práci. Co byste mi řekl?

Řekl bych vám, že je mi to líto, že vás nenechám na holičkách. Ale také bych řekl, že v roce 1991 došlo k dohodě, že půjde těžba uhlí do útlumu. Uhelné společnosti dostaly čas na to, aby se s tím vyrovnaly. Selhal váš zaměstnavatel, který vás o tom neinformoval a nepřipravil pro vás rekvalifikaci. Budete muset projít rekvalifikačním kurzem. Já jako politik vám mohu pomoci v tom, že budu usilovat o vaši novou perspektivu.

Asi byste se sem nepřestěhoval, stejně jako Jiří Paroubek?
Předně, Jiří Paroubek zde nebydlí, maximálně je tu na dovolené, a to bych si uměl představit taky. Já jsem tu pracoval už před revolucí, ten kraj znám. A za poslední měsíce jsem ho projezdil křížem krážem. Kořeny mám však v Praze, kde jsem se narodil a žiji. Myslím si, že tady můžu udělat něco podstatného, chci pomoct.

Jak byste okomentoval své soupeře ve volbách?
Mezi Jiřím Paroubkem a Petrem Gandalovičem nedělám rozdíl. Oba se vystřídali u moci a nesou zodpovědnost za kraj. Je to „já na bráchu, brácha na mě“. Rozdělili si moc na kraji i v Ústí. Média popisují tento kraj jako Palermo nebo Balkán na severu. Je to trefné. Vládnou tu úplatky a kmotři. Vím, jak třeba na Moldavě probíhaly volby. Autobusy navezly do obce Romy, ti si tam udělali trvalé bydliště a zvrátili volby. Starostou se stala nastrčená osoba. To jsou mafiánské praktiky.

Jasným tématem v kraji je pro vás ekologie. Jaká další témata preferujete?
Korupci. Tam, kde se korupci podaří potlačit, jde hned ekonomika nahoru. Padesát procent veřejných zakázek jsou takzvané podlimitní zakázky, kde nemusí být vypsáno výběrové řízení. Podvádí se, kam se podíváte. A s tím bych chtěl alespoň částečně skoncovat.
 
V kraji je ještě jeden problém, a to táhnoucí se dostavba dálnice D8. Co si o tom vy myslíte?
Tady je důležité odlišit roli ekologické organizace Děti Země a roli Strany zelených. My jsme nikdy nevystupovali proti dokončení dálnice, to naopak považuji za racionální. Přestože mohl stát donutit investora k lepší variantě, tedy k tunelům pod Českým středohořím. Ale v momentě, kdy už to nejde zvrátit, jde jen o to, aby se budovalo vše tak, jak má. Je v zájmu všech, aby se dálnice dokončila co nejdříve.

Dá se říci, že Ústecký kraj je bašta zelených? Přece jen tu máte nejlepší volební výsledky.
Ano. Praha, Brno, Ústecký kraj. Zelení v celé Evropě mají dobré výsledky v regionech, kde žije hodně městské obyvatelstvo. Ve volbách bychom zde chtěli získat dvouciferné procento hlasů.

Poslední průzkum STEM vám dává v kraji 4,1 procent. Co vy na to?
Včerejší nejnovější průzkum Sanepu mi ukázal v Ústeckém kraji 6,1%. Tendence je vzestupná, naše kampaň se začíná projevovat. Usilujeme o každý jeden hlas, který může být ve volbách rozhodující.

Prezident Klaus prohlásil, že kdyby se měla stavět v Praze Kaplického knihovna, že by se nechal na místo přivázat, aby tomu zabránil. Vy jste se už k něčemu nechal přivázat?
Já k ničemu přivázán nebyl, ale podpořil jsem různé akce. Například jsem byl na Slovensku, kde hrozilo kácení unikátních lesů. Nebo v Praze na Karlově náměstí, to byl podobný případ se stromy. Já považuji za legitimní bojovat proti nevratným změnám. Občanská neposlušnost není sice legální, ale podle mne je v těchto případech legitimní. Příroda stojí za to, abychom se o ni zasazovali a bránili ji.

A máte také nějakou svou Kaplického knihovnu?
Tady v kraji Horní Jiřetín, Černice a Jezeří. Mám to tam rád a znám lidi, kteří jsou zde doma. Tam bych se šel přivázat, aby se tam nemohlo těžit.

Po kraji jsou skoro jen billboardy ČSSD s Jiřím Paroubkem. Proč jsou zelení tak neviditelní?
Je to o penězích. Zelení mají jen poctivě získané peníze, všechno dokážeme do haléře vyúčtovat. A k tomu jsme malá strana, logicky máme menší kampaň. Kampaň děláme ze srdce, na ulicích potkávají lidé naše kandidáty, kteří pro stranu pracují se zápalem. My zahájili kampaň prvního dubna v Horním Jiřetíně.
Na vašem autě je plakát, kde jste s nějakými dětmi. Odkud jsou ty děti? Jiří Paroubek má za sebou modelky a modely z Dánska. Co vy?
To, že on se jde nechat vyfotit na plakát a ani neví, kdo tam bude s ním, vystihuje přesně jeho povahu. Přistupuje k tomu jako k reklamě na prášek na praní, aniž by s tím práškem někdy pral. Na našem billboardu jsou naopak děti našich kandidátů do voleb. Tedy i moje dcera Noemi.

Jaké to je být čerstvým otcem?
Je to úžasné. Moc si to užívám, jsem šťastný. Mám dojem, že zralejší věk otcovství a jeho plnému prožití prospívá.

Proč dostala dcera neobvyklé jméno Noemi?
Hezky zní. Je jich asi tři sta v republice. Líbil se nám příběh Noemi a Rút ze Starého zákona. Ještě má druhé jméno, Johanna. Noemi byl nápad Káti, Johanna můj.

A příjmení je Bursík, nebo Bursíková?
Bursíková.

Jezdí s vámi dcera na předvolební mítinky?
Ano, když je hezky a je to pro ni pohodlné. Byla tu například na zahájení kampaně a pak také na velikonoční mši v Horním Jiřetíně.

Není riskantní ji vozit do kraje, který je podle vás tak špinavý?
Ne, tady děti žijí. Není řešením to, aby odtud lidé utíkali, ale aby se ten stav zlepšil.

Vaše manželka byla lokální politička, pak jste měl za přítelkyni moderátorku Jitku Obzinovou, následně jednu právničku, nyní jste s Kateřinou Jacques, tedy opět političkou. Přitahuje vás u žen tato profese?
Nehodnotím lidi podle toho, co dělají, ale podle toho, jací jsou. Má první manželka byla v době, kdy jsem ji poznal, geoložka, ne politička. Kateřina přenesla svoji profesi specialistky v oblasti lidských práv úspěšně do politiky, ale její profese nemá se skutečností, že spolu žijeme, nic společného. Máme se rádi a vychováváme naši malou.

Po revoluci jste zakládal Občanské fórum, pak jste byl člen Občanského hnutí a následně strany Svobodní demokraté. Tam jste ale také dlouho nevydržel a přešel jste do KDU-ČSL. Nyní jste ve Straně zelených. Není toho nějak moc?
Ono to jen vypadá divoce. Občanské fórum se rozdělilo na OH a ODS. A pak se OH přejmenovalo na Svobodní demokraté. Takže jsem de facto byl stále v jednom politickém hnutí. Jak by se řeklo v reklamě - tři v jednom. Pak mě předseda lidovců Josef Lux přemluvil, abych u nich ve straně udělal „zelenou“ politiku. Po jeho smrti jsem se z politiky stáhl. V roce 2004 jsem se přidal ke Straně zelených. A tady už zůstanu.
Bursík: Zelené sako a batůžek

Do redakce Deníku přijel Martin Bursík se svým autem na hybridní pohon a s asistentem Samuelem. Na sobě měl zelené sako, které hned odkládal. Ovšem, když přišel fotograf, hned si ho zase na sebe oblékl.
Během rozhovoru se párkát zasekl a hledal to pravé slovo. Když mi vrátil zautorizovaný rozhovor, byl dost upravený a rozšířený. Bylo vidět, že si dal záležet na každé odpovědi a dokonce upravil i jednu mou otázku.

K příznivcům zelených neodmyslitelně patří i batůžek. Martin Bursík není výjimkou. „Mám ho celý život,“ ukazoval na černý bágl vedle sebe. „Často chodím po horách s batohem, takže když si ho vezmu na záda, vlévá se mi do krve hormon štěstí. V zahraničí jsem se naučil batoh používat i do práce na počítač a dokumenty. Tam je to běžné, je to lepší než aktovka,“ uvedl.

V červenci 2007 se vydal jako horolezec na pákistánskou horu Gašerbrum, ale jeden z jeho společníků před vrcholem tragicky zahynul. „Byly tam extrémně špatné podmínky. Těsně před vrcholem se zřítil kamarád. Byl to jeden z nejzkušenějších lezců z naší party. Já u toho nebyl, byl jsem o tábor níž. Co se stalo dodnes, nikdo z nás neví,“ vzpomínal.

Pak se rozšířila nakrátko fáma, že zahynul v Pákistánu i on. „V té době jsem byl v Islamabádu a nevěděl jsem o tom. Byl to mimořádný omyl jednoho redaktora. Zlobil jsem se na něj, když jsem se vrátil. Kdyby se to dozvěděla moje maminka a nejbližší, tak by to bylo hrozné. S informacemi o smrti se nemá zahrávat. Naštěstí se to k nim nedostalo.“

Myslíte si, že jsou lidovci momentálně mrtvou stranou? Alespoň podle posledních průzkumů to tak vypadá.
Každopádně jsou na tom špatně. Mě to netěší a věřím, že se udrží, patří do parlamentních stran, na rozdíl například od asociální TOP 09, která vznikla, aby zase zanikla.

Nedávno se jednalo o přiřazení Tisé k Národnímu parku České Švýcarsko. Nakonec to nevyšlo, místní referendum bylo proti. Co vy na to?
Já si myslím, že to je škoda. Důvody pro připojení byly věcné. Existence parku je magnet, který láká turisty, a ti jsou zdrojem financí pro region. Podívejte se na Bad Schandau. Stalo se z něj lázeňské městečko s luxusními hotely. Je to spádové místo, žije to tam. Pak popojedete dva kilometry dál do Hřenska, které je ještě přírodně malebnější. Ale co tam vidíte? Vietnamské tržiště, ohromnou reklamu na WC na skále, prostě katastrofa. Neumíme si vážit hodnot, které máme. Měli bychom více opřít budoucnost děčínského regionu na přírodních krásách a turistickém ruchu.

 

Zpět

Novinky

TĚŽBA A ZDRAVÍ - odborný seminář pořádaný Komisí pro životní prostředí akademie věd a Městem Litvínov

12.05.2015 10:00

Setkání LIMITY JSME MY v Litvínově

05.02.2015 18:00
Litvínovské občanské spolky LITVÍNOV PATŘÍ OBČANŮM, KOŘENY a TESTAMENT se připojují k celorepublikové akci LIMITY JSME MY, která vyhlásila čtvrtek 5. 2. za den akcí na památku obcí zničených těžbou a za budoucnost bez uhlí. Připojte se a přijďte ve čtvrtek v 18.00 na náměstí T.G.Masaryka před...

Jen víru mít a my to vyhrajeme, zpívali lidé na demonstraci v Horním Jiřetíně

28.01.2015 20:00
Horní Jiřetín - Na protestní akci se sešli ve středu odpoledne obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku. Několik stovek lidí vyjádřilo před tamním kulturním domem svůj nesouhlas se záměry těžařů na dobývání uhlí za současné limity těžby platné od roku 1991. Znovu se o limitech chránících Horní...

SHROMÁŽDĚNÍ ZA ZACHOVÁNÍ LIMITŮ TĚŽBY A VZPOMÍNKA NA OBCE ZNIČENÉ TĚŽBOU

28.01.2015 15:30
Vláda se bude v únoru rozhodovat mezi 4 scénáři státní energetické koncepce: 1) bez prolomení limitů // 2) s prolomením limitů na velkolomu Bílina // 3) s prolomením limitů na velkolomu ČSA a tzv. "malým bouráním" Horního Jiřetíma (bourání téměř 200 domů, zbytek města a západní část Litvínova až...

S Horním Jiřetínem by zaniklo 811 pracovních míst

22.01.2015 22:25
Reakce města Horního Jiřetína na dnešní vyjádření předsedy ČKMOS Josefa Středuly Předseda ČMKOS Josef Středula dnes v Právu a Radiožurnálu vytáhl do boje za zbourání Horního Jiřetína a Černic. Pokusil se přitom zaštítit i údajnými zájmy obyvatel Horního Jiřetína. Starosta Horního Jiřetína Vladimír...

Litvínov povede ANO společně s KSČM a STAN

21.10.2014 02:14
V Litvínově na Mostecku se na koaliční spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO 2011 s pěti mandáty ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu, KSČM a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto subjekty mají po čtyřech mandátech. Strany se shodují na potřebě zachovat limity těžby...

Limity těžby na Velkolomu ČSA opět na scéně aneb zasedá-li Tripartita za účasti prezidenta Zemana, jde o obecné ohrožení?

20.10.2014 02:16
Ing. arch. Martin Říha   Jak jsme se dnes mohli dozvědět z České televize, odboráři, podnikatelé, vláda i prezident Zeman si na dnešním zasedání Tripartity, kde byl hostem, opět vzpomněli na Severočeskou hnědouhelnou pánev. Nikoliv v tom žádoucím smyslu, jak konečně tuto oblast...

Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí

20.10.2014 02:13
Praha - Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že se v Česku "dříve či později" prolomí limity těžby uhlí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. Řekl to po své dnešní návštěvě tripartity. Ta by měla o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat 1. prosince. Po...

Slíbili novou vesnici, dali panelák, vzpomínají lidé ze zbourané obce

19.10.2014 02:07
V jízdárně teplického zámku začala výstava Radovesice - příběh jedné zmizelé vesnice. Obec, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1254, přestala oficiálně existovat 15. února 1971. Společně s Hetovem, Dřínkem, Lískovicemi a Chotovenkou musela ustoupit výsypce velkolomu Maxim...

Severočeské doly propustí na 400 lidí, nařídil to ČEZ

16.10.2014 02:09
Ústecký kraj - Akciová společnost ČEZ z pozice většinového vlastníka nařídila propouštění 273 zaměstnanců společnosti Severočeské doly a dalších 130 zaměstnanců v jejich dceřiných společnostech v Ústeckém kraji. Další pracovní místa ruší v Děčíně a Ostravě z důvodu centralizace některých...