Česko bude jadernou velmocí, postaví tři nové Temelíny

19.08.2011 12:15

Aktuálně.cz, autor: Pavel Baroch

Praha - Česko se může stát jedinou evropskou zemí s komplexním jaderným programem zahrnujícím těžbu uranu, výrobu jaderného paliva a rozšiřování atomových elektráren.

Vyplývá to z "Východisek koncepce surovinové a energetické bezpečnosti České republiky" z dílny ministerstva průmyslu, s nimiž ve středu souhlasil vládní kabinet. Bylo to na zasedání, z něhož kvůli výrokům Ladislavy Bátory odešli ministři z TOP 09.
 
Zpráva konstatuje, že v nejbližších 10 až 15 letech bude muset Česko z různých důvodů zavřít elektrárny o výkonu asi čtyř tisíc megawattů, což jsou v přepočtu zhruba dva Temelíny.
 
"Náhradou mají být jednak moderní hnědouhelné zdroje, jednak paroplynové zdroje a nové jaderné bloky," uvádí se v dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici. Ministerstvo průmyslu počítá s tím, že by se v českých reaktorech vyráběla více než polovina veškeré elektřiny.
 
Temelín, Dukovany i Blahutovice
 
K tomu je zapotřebí prodloužit životnost současných jaderných bloků, ale rovněž "neoddalovat výstavbu dvou jaderných bloků v jaderné elektrárně Temelín" a v návaznosti na to začít s "výstavbou nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany".
 
Ministerské plány ovšem v Temelíně a Dukovanech nekončí a míří na Ostravsko do Blahutovic, kde se už od 80. let minulého století uvažuje o stavbě nové jaderné elektrárny.
 
Ministerstvo průmyslu proto chce "provést předběžné hodnocení lokality Blahutovice z hlediska její kapacity pro možné umístění nového jaderného zdroje".
 
Uran v severních Čechách
 
Česko je už dnes jedinou evropskou zemí, která těží uran, a to v Rožné na Vysočině. Podle ministra Martina Kocourka ovšem stát musí časem otevřít další důl, pokud si chce zachovat surovinovou nezávislost. Zásoby v Rožné totiž ubývají.
 
"Význam domácích zásob uranové rudy je znásoben záměrem posilovat v příštích desetiletích roli jaderné energetiky v domácím energetickém mixu," konstatuje se v ministerské zprávě.
 
"Základní strategií by mělo být udržet maximálně možnou dobu těžbu na ložisku Rožná, a to i za cenu případných dalších investic do dalšího prozkoumání ložiska a získaný časový prostor využít k vytipování náhradní lokality s cílem nepřerušit kontinuitu domácí produkce této vysoce strategické suroviny," uvádí dokument, který má Aktuálně.cz k dispozici.
 
Podle Kocourka je zapotřebí investovat dostatek prostředků do vědy a výzkumu, aby se mohly využít rozsáhlé zásoby uranu v severních Čechách tak, aby se minimalizovaly dopady na životní prostředí.
 
Tyto plány se ovšem nezamlouvají místním obyvatelům, kteří mají s těžbou uranu špatné zkušenosti. Surovina se před lety těžila ve Stráži na Liberecku a zbylo po ní rozsáhlé území zamořené kyselinou sírovou. Oblast se dnes postupně čistí.
 
Závod na výrobu jaderného paliva?
 
Ministerstvo průmyslu rovněž velmi vážně uvažuje o tom, že by v Česku mohla vyrůst továrna, kde by se vyrábělo palivo do reaktorů. Využít by se k tomu mohly firmy, které usilují o zakázku na stavbu dalších bloků v Temelíně a Dukovanech.
 
"Výzvou je využít tendru na dostavbu jaderných bloků například pro vybudování závodu na výrobu jaderného paliva, čímž by se také posílila energetická bezpečnost státu," uvádí se v dokumentu.
 
Je to návrat do minulého století, tvrdí kritici
 
Ekologické organizace Calla a Hnutí Duha pokládají "Východiska koncepce surovinové a energetické bezpečnosti České republiky" za návrat k energetice 70. let minulého století.
 
Sdružení kritizují právě snahu o zachování velké fosilní a atomové energetiky. A vadí jim, že se koncepce nesnaží dosáhnout většího výkonu české ekonomiky s využitím menšího množství energie.
 
Podle ekologických organizací lze například energetickou renovací budov, zaváděním účinnějších spotřebičů a dalšími opatřeními snížit spotřebu energie až o 58 procent.
 
"Naše energetika potřebuje hlubokou transformaci, aby podporovala rozvoj moderního průmyslu, snižovala spotřebu energetických zdrojů i souvisejícího znečištění a posilovala energetickou bezpečnost. Schválenou vládní koncepcí jde přesně opačným směrem, díky čemuž se staneme špinavým energetickým skanzenem uprostřed Evropy," řekl někdejší člen Pačesovy energetické komise Edvard Sequens ze sdružení Calla.
 
Těžitelné zásoby uranu
Rožná (Vysočina): 500 tun
Brzkov-Věžnice (Vysočina): 3,1 tisíce tun
Mečichov (Jihočeský): 1,2 tisíce tun
Hamr (Liberecký): 25 tisíc tun
Stráž (Liberecký): 5 tisíc tun
Osečná-Kotel (Liberecký): 15 tisíc tun
Břevniště (Liberecký): 4,2 tisíce tun
Hvězdov (Liberecký): 2 tisíce tun
Zpět

Novinky

Zeman: Rusnok nemá rozhodnout o limitech, jen připravit podklady

05.12.2013 06:49
Strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů by měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Přechodný kabinet premiéra Jiřího Rusnoka k tomu má povinnost připravit podklady. Prohlásil to dnes prezident Miloš Zeman. Mezi "přípravné práce" prezident řadí usnadnění jednání mezi těžaři a...

Vajádření Hnutí ANO - Vláda v demisi nemá k prolomení limitů mandát

04.12.2013 17:52
Vláda Jiřího Rusnoka je vládou v demisi, která nevznikla z vůle voličů, přesto se opakovaně snaží rozhodnout o tak vážné věci, jakou je prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Hnutí ANO dlouhodobě deklaruje, že je proti zrušení limitů těžby a že chce fosilní paliva zachovat pro...

Rusnok: Nevím, čeho se všichni bojí, o limitech rozhodnout můžeme

03.12.2013 17:52
Vláda Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Pokračovat bude dál i v práci na změnách energetické koncepce Česka. Žádali o to zástupci zaměstnavatelů a odbory. Tripartita jednala i o situaci ve zdravotnictví či o školské novele. Podle šéfa ČSSD Bohuslava...

Rusnok si postavil hlavu. Chce, aby o prolomení limitů rozhodla jeho vláda v demisi

03.12.2013 17:49
Vláda v demisi se bude zabývat možností prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí. Přestože pravděpodobný nový premiér Bohuslav Sobotka žádal prezidenta Miloše Zemana, aby tlačil na odložení zásadního rozhodnutí, premiér v demisi Jiří Rusnok trvá na svém. Vláda Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností...

Hornické odbory vyzvaly vládu, aby prolomila těžební limity

30.11.2013 15:42
Český rozhlas Sever   Hornické odbory vyzvaly parlament a vládu, aby prolomily těžební limity hnědého uhlí na Mostecku. Vláda by tak podle hornických odborů měla zrušit vládní usnesení z roku 1991, které před rozšířením těžby uhlí chrání hlavně Horní Jiřetín, Černice a část Litvínova....

Český stát ani Czech Coal Services nemají nárok na odškodnění v kauze MUS

29.11.2013 15:57
Podle švýcarského soudu nemají Česká republika ani Czech Coal Services nárok na odškodnění v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Plyne to z pátečního zdůvodnění verdiktu. Náhrady se mohou domáhat v občanskoprávním sporu. Soud ve švýcarské Bellinzoně oznámil rozhodnutí o více než 600 miliónech...

Sobotka požádal Zemana, ať „jeho“ vláda už nedělá zásadní rozhodnutí

28.11.2013 15:51
Kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka požádal prezidenta Miloše Zemana, aby vláda Jiřího Rusnoka, kterou instaloval, už nedělala žádná "zásadní, strategická, dlouhodobá" rozhodnutí. Sobotka to řekl po návštěvě na zámku v Lánech u prezidenta. Jako příklad uvedl limity těžby hnědého uhlí. Rusnok...

Dvacet minut Radiožurnálu: Zásadní odpor proti prolomení těžebních limitů jsem nezaznamenal, říká Jaromír Franta

28.11.2013 15:39
Předseda oborů Czech Coal v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.   Přehrajte si celý příspěvek Obyvatelé Horního Jiřetína jsou v pohotovosti. Vláda v demisi vážně zvažuje, že by zrušila limity pro těžbu hnědého uhlí na Mostecku. Premiér Jiří Rusnok je označil za vyčpělé a...

Události, komentáře

27.11.2013 15:37
Duel starosty Litvínova Milana Šťovíčka a předsedy odborů Czech Coal Jaromíra Franty

Lidé v Ústí demonstrovali proti i pro prolomení limitů

27.11.2013 15:34
Zhruba stovka lidí protestujících proti plánům a snahám o prolomení těžebních limitů se ve středu odpoledne sešla před Krajským úřadem v Ústí nad Labem. Naproti přes silnici k domu kultury dorazil zhruba stejný počet horníků a odborářů z Mostu, kteří naopak prolomení limitů požadovali. Obě strany...