Topolánek: Nejdřív vyřešme problémy teplárenství, až pak regulaci cen uhlí

06.09.2011 13:37

Ihned.cz, autor: Nikita Poljakov

Expremiér Mirek Topolánek je od pondělka novým šéfem Teplárenského sdružení. Pro IHNED.cz pojmenoval klíčové problémy tohoto odvětví - emisní povolenky, budoucí ceny energetického uhlí a prolomení limitů jeho těžby. "Lidé mají právo na to, aby došlo k definitnímu rozhodnutí," říká.

Výkonná rada Teplárenského sdružení v pondělí zvolila někdejšího premiéra Mirka Topolánka svým předsedou. Ve funkci expremiér nahradil bývalého ředitele Teplárny Brno Alexeje Nováčka, který nedávno sdružení opustil.
 
V rozhovoru pro IHNED.cz Topolánek pojmenoval klíčové problémy českého teplárenství - emisní povolenky, budoucí ceny energetického uhlí a prolomení limitů jeho těžby.
 
"Samotné nakreslení limitů bylo děláno tesařskou tužkou. Jsem přesvědčen o tom, že i lidé v podkrušnohorském příkrovu mají právo na to, aby došlo k definitnímu rozhodnutí, které zhodnotí jejich majetek," říká Topolánek v exluzivním rozhovoru.
 
Přišel jste zachránit české teplárenství před jeho rozpadem?
 
Nejsem zachránce. V momentě, kdy Alexej Nováček opustil místo generálního ředitele Tepláren Brno a neměl nominaci na předsedu, se otevřela cesta pro mě. Zastávám pozici člověka, který o energetice hodně ví. Například derogace výjimky z nákupu emisních povolenek, které jsem vyjednal v rámci klimatického balíčku pro země s vysokou výrobou energie z uhlí, pokládám za jeden z největších úspěchů českého vyjednávání v Evropské unii a jejich dnešní nabourávání za velký zločin.
 
Ve své praxi jsem se mnohokrát setkal s krizovým řízením, a to jak v podnikatelské, tak politické praxi. Plynová krize na Ukrajině je jeden z hmatatelných příkladů. Situace v teplárenství je dneska na krizové řízení, protože má zhruba šest problémů, které ho ohrožují. Každý z nich má nějaké kompromisní řešení. Moje výhoda je, že znám nejen všechny autority na českém, ale i evropském energetickém kolbišti. Nepřicházím do neznámého prostředí, naopak.
 
Neustále se v souvislosti s českým teplárenstvím objevují slova jako “krize” nebo “ohrožení”. Samotný fakt, že vás zvolili, přece musí znamenat, že od vás něco očekávají.
 
Všichni mě znají, to je jedna věc. Absolvoval jsem desítky, možná stovky konferencí tady i v zahraničí, které se týkaly energetiky. To znamená, že jsem s řadou těchto lidí spolupracoval v devadesátých letech, ještě než jsem šel do politiky. Důležité pro teplárny je, aby problém, který ony technicky znají naprosto dokonale, byly schopny interpretovat a dát na stůl takové argumenty, aby se jimi autority na úrovni vlády a dalších instituci vážně zabývaly.
 
Jak dlouho s vámi teplárny o postu předsedy sdružení jednaly?
 
První náznak byl už v loňském roce. Tehdy jsem na tuto funkci nebyl připravený, navíc Alexej Nováček byl v té době regulérně zvolený předseda.
 
Jak konkrétně chcete problematiku teplárenství řešit?
 
Jsem ochoten mluvit o tom, jakým způsobem řešit problémy, ale konkrétní návrhy si nechávám pro členskou základnu. Potom budu své názory prezentovat odborné veřejnosti. Existuje několik přístupů, jak situaci řešit. Bezprostředně teď řešíme riziko číslo jedna, a to je derogace výjimky z nákupu emisních povolenek, což není žádný dárek teplárenství, ale naopak možnost, jak vytvořit prostředky pro totální modernizaci celé zdrojové základny a případně substituci paliva. Pokud se to neprovede, centrální zásobování teplem ztratíme a ztratíme také všechny zásadní výhody, které jsou s ním spojeny.
 
Jak konkrétně řešíte současné riziko nepřidělení bezplatných povolenek pro teplárny?
 
Přiznám se, že jsem na tom začal pracovat ještě před svým zvolením. Musím mluvit s lidmi, kteří mají povolenky na starosti. Na agendu vlády se návrh musí dostat rychle, aby se stihl schválit do konce září. Tyto věci pro vás mohou být zajímavé, ale já nemám pocit, že chci rozkrývat jednotlivé postupy, kterými hodlám tuto situaci řešit. Jsem k dispozici pro autority, které potřebují s teplárenstvím hovořit, proto jsem byl také dneska zvolen.
 
Mezi svými prioritami ve funkci předsedy Teplárenského sdružení zmiňujete snahu o udržení nízkých cen uhlí. Jak toho chcete dosáhnout?
 
Tam se musí najít nějaký kompromis. Pokud by dneska Czech Coal, jakožto dominantní hráč na trhu s energetickým uhlím, zdvojnásobil jeho cenu, řadu tepláren zlikviduje, protože nebudou schopny provést takovou investici do zařízení, která by umožňovala buď spalovat horší uhlí, nebo přejít na jiný typ paliva. Navíc by se cena tepla zvýšila o tolik, že by se z centrálního zásobování teplem začaly odpojovat lidé a volili by lokální principy vytápění, což je z ekologických důvodů zcela nevhodné. Jsem pro kompromis, který musíme nastavit. Pokud by Czech Coal zdražil ceny uhlí, ani prolomené limity fakticky nezachrání řadu teplárenských zařízení. Ani cílem Czech Coalu nemůže být likvidace zlatého vejce.
 
Co když Czech Coal nebude chtít o ceně vyjednávat?
 
Czech Coal bude chtít vyjednávat, protože sice nastavil svoji cenu, nicméně tato cena je cesta smrti. Musí se najít nějaký kompromis. Teplárny dnes nevidí prolomení limitů jako problém číslo jedna, pokud by cena uhlí měla být semdesát korun za gigajoule.
 
V případě, že se podaří cenu s Czech Coalem vyjednat, jste pro prolomení limitů těžby?
 
Předně musí dojít k nějaké dohodě mezi těžařskými společnostmi a vlastníky pozemků nad zalimitní zónou. Samotné nakreslení limitů bylo děláno tesařskou tužkou. Během mého mandátu jsme posunuli limity na dole Bílina, kdy se umožnilo, aby byly vytěžitelné dříve uvažované zásoby. Jsem přesvědčen o tom, že i lidé v podkrušnohorském příkrovu mají právo na to, aby došlo k definitnímu rozhodnutí, které zhodnotí jejich majetek.
 
Co si myslíte o regulaci cen uhlí ze strany státu, o němž Ministerstvo průmyslu a obchodu uvažuje?
 
Bez toho, že se vyřeší problémy českého teplárenství, je regulace nesmyslná. Cena uhlí má svého přirozeného regulátora, a to jsou lokální plynové kotle. Pokud dnes cena tepla z hnědého uhlí překročí cenu výroby tepla z plynu, dá se očekávat velmi rychlý odchod zákazníků od centrálního zásobování teplem. Pokud se nevyřeší ostatní problémy teplárenství, pokládám regulaci cen uhlí za nesmyslnou.
Zpět

Novinky

Zeman: Rusnok nemá rozhodnout o limitech, jen připravit podklady

05.12.2013 06:49
Strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů by měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Přechodný kabinet premiéra Jiřího Rusnoka k tomu má povinnost připravit podklady. Prohlásil to dnes prezident Miloš Zeman. Mezi "přípravné práce" prezident řadí usnadnění jednání mezi těžaři a...

Vajádření Hnutí ANO - Vláda v demisi nemá k prolomení limitů mandát

04.12.2013 17:52
Vláda Jiřího Rusnoka je vládou v demisi, která nevznikla z vůle voličů, přesto se opakovaně snaží rozhodnout o tak vážné věci, jakou je prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Hnutí ANO dlouhodobě deklaruje, že je proti zrušení limitů těžby a že chce fosilní paliva zachovat pro...

Rusnok: Nevím, čeho se všichni bojí, o limitech rozhodnout můžeme

03.12.2013 17:52
Vláda Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Pokračovat bude dál i v práci na změnách energetické koncepce Česka. Žádali o to zástupci zaměstnavatelů a odbory. Tripartita jednala i o situaci ve zdravotnictví či o školské novele. Podle šéfa ČSSD Bohuslava...

Rusnok si postavil hlavu. Chce, aby o prolomení limitů rozhodla jeho vláda v demisi

03.12.2013 17:49
Vláda v demisi se bude zabývat možností prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí. Přestože pravděpodobný nový premiér Bohuslav Sobotka žádal prezidenta Miloše Zemana, aby tlačil na odložení zásadního rozhodnutí, premiér v demisi Jiří Rusnok trvá na svém. Vláda Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností...

Hornické odbory vyzvaly vládu, aby prolomila těžební limity

30.11.2013 15:42
Český rozhlas Sever   Hornické odbory vyzvaly parlament a vládu, aby prolomily těžební limity hnědého uhlí na Mostecku. Vláda by tak podle hornických odborů měla zrušit vládní usnesení z roku 1991, které před rozšířením těžby uhlí chrání hlavně Horní Jiřetín, Černice a část Litvínova....

Český stát ani Czech Coal Services nemají nárok na odškodnění v kauze MUS

29.11.2013 15:57
Podle švýcarského soudu nemají Česká republika ani Czech Coal Services nárok na odškodnění v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Plyne to z pátečního zdůvodnění verdiktu. Náhrady se mohou domáhat v občanskoprávním sporu. Soud ve švýcarské Bellinzoně oznámil rozhodnutí o více než 600 miliónech...

Sobotka požádal Zemana, ať „jeho“ vláda už nedělá zásadní rozhodnutí

28.11.2013 15:51
Kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka požádal prezidenta Miloše Zemana, aby vláda Jiřího Rusnoka, kterou instaloval, už nedělala žádná "zásadní, strategická, dlouhodobá" rozhodnutí. Sobotka to řekl po návštěvě na zámku v Lánech u prezidenta. Jako příklad uvedl limity těžby hnědého uhlí. Rusnok...

Dvacet minut Radiožurnálu: Zásadní odpor proti prolomení těžebních limitů jsem nezaznamenal, říká Jaromír Franta

28.11.2013 15:39
Předseda oborů Czech Coal v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.   Přehrajte si celý příspěvek Obyvatelé Horního Jiřetína jsou v pohotovosti. Vláda v demisi vážně zvažuje, že by zrušila limity pro těžbu hnědého uhlí na Mostecku. Premiér Jiří Rusnok je označil za vyčpělé a...

Události, komentáře

27.11.2013 15:37
Duel starosty Litvínova Milana Šťovíčka a předsedy odborů Czech Coal Jaromíra Franty

Lidé v Ústí demonstrovali proti i pro prolomení limitů

27.11.2013 15:34
Zhruba stovka lidí protestujících proti plánům a snahám o prolomení těžebních limitů se ve středu odpoledne sešla před Krajským úřadem v Ústí nad Labem. Naproti přes silnici k domu kultury dorazil zhruba stejný počet horníků a odborářů z Mostu, kteří naopak prolomení limitů požadovali. Obě strany...