Pro Věci Veřejné a KDU-ČSL je prolomení limitů nepřípustné

15.03.2011 12:37

Obě strany vydaly v reakci na mediální aktivity komise MPO tiskové zprávy, v nichž se proti možnosti prolomení limitů ostře postavily:

1) Tisková zpráva strany Věci Veřejné 

Věci veřejné nepřipustí ani v budoucnu prolomení platných územních ekologických limitů těžby uhlí na Litvínovsku.

Pokud ministr průmyslu předloží vládě jejich prolomení ve Státní energetické koncepci, budou to Věci veřejné považovat za explicitní porušení koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. Věci veřejné považují za nepřijatelné, že ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek minulý týden oznámil médiím svůj záměr navrhnout prolomení limitů, aniž by tento svůj krok jakkoliv konzultoval s koaličními partnery či ostatními resorty.

Předseda strany a ministr vnitra Radek John k tomu prohlásil: "Pokud má někdo v kufříku 24 poslanců připravených se podílet na prosazování reformního programu současné vlády, pak se může na prolomení limitů dohodnout klidně zítra. V opačném případě je jakákoliv debata o vytěžení uhlí pod Horním Jiřetínem bezpředmětná. Všechny strany současné koalice garantovaly zachování limitů těžby již před volbami, a stvrdily jej koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády. My své voliče rozhodně nezradíme a jsme přesvědčeni, že o ničem takovém vážně neuvažují ani naši partneři."

Vláda se nesmí nechat vydírat probíhající kampaní společnosti Czech Coal a jejich majitelů. Ti se pokouší vzít za rukojmí stovky tisíc zákazníků tuzemských tepláren, kterým by spekulativní zvýšení ceny uhlí mohlo zdražit teplo. Věci veřejné podobnému nátlaku neustoupí. Pokud majitelé Czech Coal své výhrůžky o dvojnásobném zvyšování ceny uhlí splní, jsou rozhodnuty prosadit protiopatření, která přenesou důsledky případného spekulativního zdražení zpátky na důlní společnost. Podobně jako to vláda úspěšně provedla koncem loňského roku v případě fotovoltaiky.

"Oni zapomínají, že výhradním vlastníkem uhlí, které těží, je stát. Pokud nás zkusí vydírat zvyšováním cen tepla, obrátí se to nakonec proti nim. Podobným způsobem, jakým jsme se koncem loňského roku ubránili solárním spekulantům, se dokážeme případně vypořádat i se spekulacemi s cenou uhlí. Stovky tisíc českých domácností se nesmějí stát rukojmím jednoho člověka, který se snaží vydělávat na pokračující devastaci Severních Čech,"uvedl ministr dopravy Vít Bárta.

Význam zachování limitů těžby i poté, co z horního zákony zmizí komunistické vyvlastňovací paragrafy, vysvětlil předseda Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny a starosta Litvínova Milan Šťovíček: "Pokračování těžby na velkolomu ČSA za hranice současných limitů těžby by mělo tragický dopad na 27 tisíc obyvatel Litvínova. Ti by museli po desítky let snášet velkorypadla pracující jen 500 metrů od jejich domovů, způsobující nadlimitní expozici hlukem, prachem, otřesy a dalšími negativními důsledky těžby. Stát se ale nemůže zbavit své odpovědnosti za ochranu Litvínova a redukovat celý problém na vztah mezi těžařem a dotčenými vlastníky."

Věci Veřejné vzhledem k výše uvedeným skutečnostem důrazně odmítají spekulace některých sdělovacích prostředků z minulého týdne, že o prolomení limitů už je v podstatě rozhodnuto. „Dělají účet bez hostinského,“lakonicky poznamenal Milan Šťovíček.

 Věci veřejné upozorňují, že:

  • Cena tepla z centrálních zdrojů tepla (tepláren) je v současnosti podle zákona regulovaná, takže v případném zdražování by měl poslední slovo stát, který drastické zdražení nepřipustí.
  • Ani okamžité prolomení limitů těžby by nemělo na cenu tepla v nejbližších deseti letech žádný vliv. I kdyby vláda prolomila limity těžby zítra a rozhodla se vyvlastnit stovky vzdorujících dotčených vlastníků (což obojí kategoricky vylučujeme), samotná těžba by s ohledem na správní a soudní lhůty, stěhování občanů a demoliční a skrývkové práce nezačala dříve, než v roce 2023.
  • České republice nehrozí v nejbližších 20 letech nedostatek uhlí, problémem je pouze jeho neefektivní využití – jen k výrobě elektřiny určené na vývoz spotřebují tuzemské elektrárny každoročně více uhlí, než kolik jej v současnosti dodává inkriminovaný velkolom ČSA teplárnám.

S cílem zajistit bezpečné a cenové dostupné zásobování českých domácností teplem prosazují Věci veřejné tato další opatření: 

  • přednostní využití uhlí z velkolomu Vršany pro potřeby teplárenství (výhradním vlastníkem uhlí je podle zákona stát, který má právo uložit těžaři předkupní právo pro teplárny) v rámci nyní probíhajícího řízení o povolení hornické činnosti do roku 2052
  • přezkoumání, za jakých okolností získala společnost Czech Coal práva k dobývání ložisek v lokalitách ČSA a Vršany, a vyhodnocení možnosti jejich převodu na jinou společnost, která by garantovala hospodárnější využití vytěženého nerostu
  • razantní snižování spotřeby tepla a výdajů českých domácností prostřednictvím pokračování programu Zelená úsporám (pokračování programu dosavadním tempem by jen do roku 2020 vedlo ke snížení spotřeby tepla o 25 % a snížení výdajů domácností o 11 miliard korun ročně)
  • diverzifikace palivového mixu tuzemských tepláren včetně zvýšení podílu malé plynové kogenerace a využívání cíleně pěstované energetické biomasy v souladu se závěry Pačesovy komise
  • využití odpadního tepla z jaderných elektráren Temelín a Dukovany pro potřeby zásobování teplem

 

 Koaliční smlouva ze dne 12. července 2010: vlády rozpočtové odpovědnosti: „Koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a bude usilovat o jejich legislativní zajištění“Programové prohlášení vlády ze dne 4. srpna 2010: „Vláda se zasadí o zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativní zajištění.“  Zasadit se za zachování limitů lze jen těžko jejich ignorováním při přípravě Státní energetické koncepce nebo dokonce jejich zrušením po roce 2014, jak navrhuje ministr Kocourek.

 

 

2) Tisková zpráva KDU-ČSL, 11.03.2011

Reakce na vyjádření MPO ve věci prolomení územních ekologických limitů těžby ze dne 10.3.2011

„MÍSTO UHLOBARONŮ PODPORUJEME IZOLATÉRY“

KDU _ ČSL, která vždy konzistentně podporovala udržení  územních  limitů těžby, zásadně nesouhlasí se závěry   tzv.  expertní studie Ministerstva průmyslu a obchodu, které měly popsat stav teplárenského odvětví. 

Tato studie vznikla účelově s cílem znovu otevřít debatu o prolomení či neprolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách.   „Nezávislá“ teplárenská komise MPO dospěla k verdiktu. Ten vzhledem k jejímu složení nemohl ani překvapit: uhlí za limity je údajně nutné k tomu, aby nevzrostla cena tepla. Toto zásadní tvrzení, které dnes prezentoval ministr průmyslu, však trpí zásadními nedostatky. 

Vázat cenu tepla na existenci limitů je naprosto účelové a neopodstatněné. Cenu tepla by prolomení limitů v nejbližších deseti letech rozhodně neovlivnilo.  Dle informací samotného ministerstva by k navýšení cen tepla mělo dojít v roce 2015, nicméně k těžbě za limity by nedošlo dříve než v roce 2023. 

Vynaložená nemalá cena za studii, která přinesla takto zkreslené závěry, měla být radši využita pro podporu zateplování domů nebo rovnou v rozpočtu ušetřena. 

Podpora aktivity zateplování objektů by přinesla úspory občanům, snížila by závislost na dovozu plynu a ušetřila uhlí – naši jedinou strategickou surovinu.  

Tato podpora by zároveň snížila dopady krize ve stavebnictví.  V zakázkách na zateplování  by mohlo najít práci 10-15% pracovníků ve stavebnictví, kteří jsou ohroženi útlumem veřejných zakázek a snížením poptávky po stavebních pracích. 


Kontakty:

Ing. Hana Nováková, člen energetické komise KDU ČSL 

e-mail: hana.novakova60@tiscali.cz, tel.: 777 183  805

 

 

 

 

Zpět

Novinky

TĚŽBA A ZDRAVÍ - odborný seminář pořádaný Komisí pro životní prostředí akademie věd a Městem Litvínov

12.05.2015 10:00

Setkání LIMITY JSME MY v Litvínově

05.02.2015 18:00
Litvínovské občanské spolky LITVÍNOV PATŘÍ OBČANŮM, KOŘENY a TESTAMENT se připojují k celorepublikové akci LIMITY JSME MY, která vyhlásila čtvrtek 5. 2. za den akcí na památku obcí zničených těžbou a za budoucnost bez uhlí. Připojte se a přijďte ve čtvrtek v 18.00 na náměstí T.G.Masaryka před...

Jen víru mít a my to vyhrajeme, zpívali lidé na demonstraci v Horním Jiřetíně

28.01.2015 20:00
Horní Jiřetín - Na protestní akci se sešli ve středu odpoledne obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku. Několik stovek lidí vyjádřilo před tamním kulturním domem svůj nesouhlas se záměry těžařů na dobývání uhlí za současné limity těžby platné od roku 1991. Znovu se o limitech chránících Horní...

SHROMÁŽDĚNÍ ZA ZACHOVÁNÍ LIMITŮ TĚŽBY A VZPOMÍNKA NA OBCE ZNIČENÉ TĚŽBOU

28.01.2015 15:30
Vláda se bude v únoru rozhodovat mezi 4 scénáři státní energetické koncepce: 1) bez prolomení limitů // 2) s prolomením limitů na velkolomu Bílina // 3) s prolomením limitů na velkolomu ČSA a tzv. "malým bouráním" Horního Jiřetíma (bourání téměř 200 domů, zbytek města a západní část Litvínova až...

S Horním Jiřetínem by zaniklo 811 pracovních míst

22.01.2015 22:25
Reakce města Horního Jiřetína na dnešní vyjádření předsedy ČKMOS Josefa Středuly Předseda ČMKOS Josef Středula dnes v Právu a Radiožurnálu vytáhl do boje za zbourání Horního Jiřetína a Černic. Pokusil se přitom zaštítit i údajnými zájmy obyvatel Horního Jiřetína. Starosta Horního Jiřetína Vladimír...

Litvínov povede ANO společně s KSČM a STAN

21.10.2014 02:14
V Litvínově na Mostecku se na koaliční spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO 2011 s pěti mandáty ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu, KSČM a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto subjekty mají po čtyřech mandátech. Strany se shodují na potřebě zachovat limity těžby...

Limity těžby na Velkolomu ČSA opět na scéně aneb zasedá-li Tripartita za účasti prezidenta Zemana, jde o obecné ohrožení?

20.10.2014 02:16
Ing. arch. Martin Říha   Jak jsme se dnes mohli dozvědět z České televize, odboráři, podnikatelé, vláda i prezident Zeman si na dnešním zasedání Tripartity, kde byl hostem, opět vzpomněli na Severočeskou hnědouhelnou pánev. Nikoliv v tom žádoucím smyslu, jak konečně tuto oblast...

Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí

20.10.2014 02:13
Praha - Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že se v Česku "dříve či později" prolomí limity těžby uhlí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. Řekl to po své dnešní návštěvě tripartity. Ta by měla o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat 1. prosince. Po...

Slíbili novou vesnici, dali panelák, vzpomínají lidé ze zbourané obce

19.10.2014 02:07
V jízdárně teplického zámku začala výstava Radovesice - příběh jedné zmizelé vesnice. Obec, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1254, přestala oficiálně existovat 15. února 1971. Společně s Hetovem, Dřínkem, Lískovicemi a Chotovenkou musela ustoupit výsypce velkolomu Maxim...

Severočeské doly propustí na 400 lidí, nařídil to ČEZ

16.10.2014 02:09
Ústecký kraj - Akciová společnost ČEZ z pozice většinového vlastníka nařídila propouštění 273 zaměstnanců společnosti Severočeské doly a dalších 130 zaměstnanců v jejich dceřiných společnostech v Ústeckém kraji. Další pracovní místa ruší v Děčíně a Ostravě z důvodu centralizace některých...