Vláda odmítla chránit Horní Jiřetín před těžbou uhlí. Její postup ostře kritizoval bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

12.01.2010 13:29

Vláda odmítla chránit Horní Jiřetín před těžbou uhlí

Pavel Baroch, Aktualne.cz, 11.1.10 

Praha - Fischerova vláda odmítla poslanecký návrh novely horního zákona, jehož smyslem bylo více ochránit Horní Jiřetín a další obce před těžbou uhlí.

V krátké době je to už podruhé, co kabinet odmítl tuto předlohu. Nejprve v listopadu stáhl ze sněmovny novelu, kterou schválila ještě Topolánkova vláda, teď se postavila proti obdobnému poslaneckému návrhu.

Vládní rozhodnutí ostře kritizoval poslanec Strany zelených a někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík, který návrh novely neúspěšně prosazuje už více než rok. Bursík obvinil vládu, že jde na ruku těžařům a společnosti ČEZ.

Dokumenty za 10 milionů

Novela stanovuje roční lhůtu, do kdy musí těžební firma předložit všechny potřebné podklady k tomu, aby úřady mohly rozhodnout o případném odpisu zásob. Pokud by to těžař neudělal, hrozila by mu až desetimilionová pokuta.

V platném znění horního zákona jakákoli lhůta i sankce chybí, takže ministerstvo životního prostředí už roky marně žádá po Litvínovské uhelné podklady k tomu, aby mohlo požádat o odpis zásob pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

Čtěte dále

"Namísto, aby vláda prosazovala vymahatelnost práva, jde na ruku těžebním organizacím a ČEZu. Ty jsou tímto rozhodnutím vlády o další krok blíže k prolomení územně ekologických limitů těžby, zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice a pokračování v komunistické devastaci krajiny severních Čech. Ohroženy jsou i obce v podhůří Beskyd," řekl Aktuálně.cz exministr Bursík.

Vítězství ministra průmyslu

V souboji o novelu horního zákona naopak už podruhé zvítězil ministr průmyslu Vladimír Tošovský, který ve vládě uspěl se svou argumentací, že přijetí předlohy by šlo proti jeho návrhu státní energetické koncepce.

V ní Tošovský počítá s tím, že se Jiřetín i Černice zbourají a uhlí pod nimi vytěží.

Kabinet se k tomuto názoru přiklonil. "Vláda považuje za nezbytné vyčkat přijetí Státní surovinové politiky a aktualizované Státní energetické koncepce, ve které je pro zajištění dlouhodobé energetické bilance ČR se zásobami uhlí počítáno," uvádí se v usnesení vlády. 

Vláda pomáhá těžařům, tvrdí Bursík

Podle exministra Bursíka se vláda tímto krokem prakticky spojila s těžaři.

"Premiér Fischer by měl opravit svoji dosavadní argumentaci, že tato vláda neprolomí ekologické limity těžby na argumentaci, že tato vláda aktivně spolupracuje na budoucím prolomení ekologických limitů těžby," tvrdí Bursík.

Proti tomu se ohradil vládní předseda Jan Fischer. "Zásadně odmítáme podezření, že je vláda ve vleku jakýchkoliv lobbistických skupin," prohlásil premiér.

Přestože vláda s novelou nesouhlasí, sněmovna se jí i tak bude zabývat. "To téma bude dále pokračovat i při projednání Státní energetické koncepce," řekl současný ministr životního prostředí Jan Dusík, který s novelou naopak souhlasil.

 

Vláda je úplatná ČEZu, tvrdí Bursík

Podle Bursíka vláda zamítavým stanoviskem k novele horního zákona ztratila punc nevinnosti.

Prvnizpravy.cz, 12. ledna 2010 - 10:51

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) se ostře postavil proti tomu, že vláda přijala zamítavé stanovisko k poslaneckému návrhu horního zákona, který má chránit neprolomení limitů těžby hnědého uhlí. “Vláda tímto rozhodnutím rezignovala na vymahatelnost práva. Je úplatná těžebním společnostem a ČEZu, ztratila důvěryhodnost,” říká Bursík v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Fischerova vláda přijala v pondělí zamítavé stanovisko k vašemu poslaneckému návrhu novely horního zákona. Co tomu říkáte?

Namísto, aby vláda prosazovala vymahatelnost práva, jde na ruku těžebním organizacím a ČEZu. Ty jsou tímto vládním rozhodnutím o další krok blíže k prolomení územne ekologických limitů těžby, zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice a pokračování v komunistické devastaci krajiny severních Čech. Ohroženy jsou i obce v podhůří Beskyd. Podkladem pro nekompetentní rozhodnutí vlády byla úcelová a lživá argumentace ministerstva průmyslu a obchodu, které dala vláda přednost před argumentací předkladatelů novely zákona a ministerstva životního prostředí.

Co říkáte slovům v zamítavém vládním stanovisku, že “vláda považuje za nezbytné vyčkat přijetí Státní surovinové politiky a aktualizované Státní energetické koncepce, ve které je pro zajištění dlouhodobě energetické bilance ČR se zásobami uhlí počítáno”?

Tato argumentace ve stanovisku vlády je dokladem toho, že vláda počítá s vyuhlením severočeské pánve za územními ekologickými limity. Bizarní na úcelovém rozhodnutí vlády, která měla až doposud u veřejnosti neprávem punc nevinnosti, jsou argumenty, o které vláda své rozhodnutí opřela. Převzala argumentaci ministerstva průmyslu a obchodu, které uvádí, že přijetí novely zákona by "znamenalo znemožnění naplnění připravované Státní energetické koncepce i progresivní aktualizace surovinové politiky".

Fischerova vláda už jednou stáhla z jednání Poslanecké sněmovny totožný návrh novely horního zákona z dílny Topolánkova vládního kabinetu. Když se nyní proti návrhu postavila opakovaně, změnil jste na ni nějak výrazněji názor?

Fischerova vláda pro mne tímto rozhodnutím onen punc nevinnosti ztratila. Připojila se k organizacím těžícím uhlí a ČEZu v jejich úsilí prolomit ekologické limity těžby a devastovat nadále krajinu severních Čech. Premiér Fischer by měl opravit svoji dosavadní argumentaci, že tato vláda neprolomí ekologické limity těžby na argumentaci, že tato vláda aktivně spolupracuje na budoucím prolomení ekologických limitů těžby. Obce Horní Jiřetín a Černice čekají na odpis zásob dvacet let. Celou tu dobu žijí jejich obyvatelé ve strachu, že budou muset ustoupit povrchové těžbě uhlí. Tady nejde o téma neschválení jednoho poslaneckého návrhu zákona, ale o jasné přiklonění se vlády k partikulárním zájmům těžařů a energetiků. Vláda rezignovala na obhajobu veřejného zájmu.

I přes negativní stanovisko vlády bude návrh vaší novely projednávat Poslanecká sněmovna. Vedle zelených se k ní přihlásili také zástupci dalších stran - poslanci Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM). Co je cílem návrhu novely?

Opravit nedostatky stávajícího platného znění horního zákona. Podle platného zákona je těžební organizace povinna předložit podklady pro odpis zásob ložiska nerostné suroviny v případě, že návrh na odpis pod orgán státní správy na úseku životního prostředí. Tato povinnost je však v současné době nevymahatelná, protože zákon nestanoví lhůtu, do kdy musí těžař podklady předložit. Nelze ani uložit pokutu. Těžební organizace si jsou této mezery zákona vědomy a využívají ji.

(ac, foto: arch.)
Zpět

Novinky

TĚŽBA A ZDRAVÍ - odborný seminář pořádaný Komisí pro životní prostředí akademie věd a Městem Litvínov

12.05.2015 10:00

Setkání LIMITY JSME MY v Litvínově

05.02.2015 18:00
Litvínovské občanské spolky LITVÍNOV PATŘÍ OBČANŮM, KOŘENY a TESTAMENT se připojují k celorepublikové akci LIMITY JSME MY, která vyhlásila čtvrtek 5. 2. za den akcí na památku obcí zničených těžbou a za budoucnost bez uhlí. Připojte se a přijďte ve čtvrtek v 18.00 na náměstí T.G.Masaryka před...

Jen víru mít a my to vyhrajeme, zpívali lidé na demonstraci v Horním Jiřetíně

28.01.2015 20:00
Horní Jiřetín - Na protestní akci se sešli ve středu odpoledne obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku. Několik stovek lidí vyjádřilo před tamním kulturním domem svůj nesouhlas se záměry těžařů na dobývání uhlí za současné limity těžby platné od roku 1991. Znovu se o limitech chránících Horní...

SHROMÁŽDĚNÍ ZA ZACHOVÁNÍ LIMITŮ TĚŽBY A VZPOMÍNKA NA OBCE ZNIČENÉ TĚŽBOU

28.01.2015 15:30
Vláda se bude v únoru rozhodovat mezi 4 scénáři státní energetické koncepce: 1) bez prolomení limitů // 2) s prolomením limitů na velkolomu Bílina // 3) s prolomením limitů na velkolomu ČSA a tzv. "malým bouráním" Horního Jiřetíma (bourání téměř 200 domů, zbytek města a západní část Litvínova až...

S Horním Jiřetínem by zaniklo 811 pracovních míst

22.01.2015 22:25
Reakce města Horního Jiřetína na dnešní vyjádření předsedy ČKMOS Josefa Středuly Předseda ČMKOS Josef Středula dnes v Právu a Radiožurnálu vytáhl do boje za zbourání Horního Jiřetína a Černic. Pokusil se přitom zaštítit i údajnými zájmy obyvatel Horního Jiřetína. Starosta Horního Jiřetína Vladimír...

Litvínov povede ANO společně s KSČM a STAN

21.10.2014 02:14
V Litvínově na Mostecku se na koaliční spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO 2011 s pěti mandáty ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu, KSČM a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto subjekty mají po čtyřech mandátech. Strany se shodují na potřebě zachovat limity těžby...

Limity těžby na Velkolomu ČSA opět na scéně aneb zasedá-li Tripartita za účasti prezidenta Zemana, jde o obecné ohrožení?

20.10.2014 02:16
Ing. arch. Martin Říha   Jak jsme se dnes mohli dozvědět z České televize, odboráři, podnikatelé, vláda i prezident Zeman si na dnešním zasedání Tripartity, kde byl hostem, opět vzpomněli na Severočeskou hnědouhelnou pánev. Nikoliv v tom žádoucím smyslu, jak konečně tuto oblast...

Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí

20.10.2014 02:13
Praha - Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že se v Česku "dříve či později" prolomí limity těžby uhlí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. Řekl to po své dnešní návštěvě tripartity. Ta by měla o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat 1. prosince. Po...

Slíbili novou vesnici, dali panelák, vzpomínají lidé ze zbourané obce

19.10.2014 02:07
V jízdárně teplického zámku začala výstava Radovesice - příběh jedné zmizelé vesnice. Obec, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1254, přestala oficiálně existovat 15. února 1971. Společně s Hetovem, Dřínkem, Lískovicemi a Chotovenkou musela ustoupit výsypce velkolomu Maxim...

Severočeské doly propustí na 400 lidí, nařídil to ČEZ

16.10.2014 02:09
Ústecký kraj - Akciová společnost ČEZ z pozice většinového vlastníka nařídila propouštění 273 zaměstnanců společnosti Severočeské doly a dalších 130 zaměstnanců v jejich dceřiných společnostech v Ústeckém kraji. Další pracovní místa ruší v Děčíně a Ostravě z důvodu centralizace některých...