Zdražení tepla kvůli limitům je účelová lež, zuří odpůrci těžby

14.03.2011 23:14

Mladá fronta Dnes

Vyšší cenou tepla straší těžaři už za čtyři roky, k těžbě "za čarou" ale dojde nejdříve v roce 2023, upozorňují aktivisté. Navíc prý neexistuje záruka, že uhlí skutečně půjde do tepláren, a ne s vyšším ziskem do ciziny.

HORNÍ JIŘETÍN, PRAHA Práce pro tisíce lidí, strategická surovina zajišťující energetickou samostatnost. K těmto dvěma zásadním argumentům zastánců těžby za limity stanovenými Pithartovou vládou v roce 1991 přibyl další - zdražení tepla pro domácnosti závislé na centrálním vytápění. Speciální komise ministerstva průmyslu vedená mosteckým exposlancem Oldřichem Vojířem přišla s tím, že jednou z možností jak pomoci teplárnám, je právě prolomení limitů. A ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek hned prohlásil, že by k tomu mělo dojít v roce 2015.

Jeho vláda se prý zavázala limity neprolomit. Ale jelikož v roce 2015 bude po dalších volbách, vlastně by svůj slib splnila. Tuto zvláštní logiku okamžitě napadli odpůrci těžby z Horního Jiřetína a Černic na Litvínovsku, které by eventuální pokračování těžby zlikvidovalo, a ekologičtí aktivisté. Podle nich cena tepla s uhlím za limity nesouvisí. "Vázat cenu tepla na existenci limitů je naprosto účelové a neopodstatněné. Cenu tepla by prolomení limitů v nejbližších 10 letech rozhodně neovlivnilo.Dle informací samotného ministerstva by k navýšení cen tepla mělo dojít v roce 2015, nicméně k těžbě za limity by nedošlo dříve než v roce 2023," upozorňuje Jan Rovenský z Greenpeace.

"Ministr Kocourek tímto krokem otevřeně velí k porušení předvolebních slibů vlastní strany. Je otázkou, je-li toto uhelné angažmá jeho soukromou iniciativou, nebo jestli má své kroky vydiskutované se svým předsedou Nečasem a získal k tomu podporu celé ODS," dodal.

Rovenský dále připomíná, že velké teplárny zásobují centrálně teplem zhruba jen polovinu domácností v Česku, zatímco druhá polovina řeší vytápění jiným způsobem a platí třeba za plyn víc než lidé s centrálním vytápěním z uhelných zdrojů.

Některé teplárny jsou navíc již nyní na biomasu či plyn a další patří do skupiny kolem společnosti ČEZ, která si na nedostatek uhlí nestěžuje a o zdražení nemluví.

To vše si uvědomuje i předseda komise Oldřich Vojíř. "Nepoměr cen tepla z centrálního vytápění a jiného je ale dán tím, že na centrální je nižší DPH. Což se během následujících dvou let stejně musí srovnat," podotkl.

Není záruka, kde nakonec uhlí skončí

Ekologové ovšem vidí ještě další problém. Chybí podle nich záruka toho, že se případné vytěžené uhlí zpoza limitů skutečně dostane do zdejších tepláren, jež kvůli němu bijí na poplach. Těžaři dosud nejsou vázáni žádnou povinností, komu uhlí prodají. Teoreticky by tak mohlo skončit třeba i vyvezené v cizině.

Ukázkou je současný spor ministerstva životního prostředí s firmou Czech Coal o dodávky uhlí z lomu Vršany na Mostecku. Ministerstvo podmiňuje povolení k rozšíření těžby tím, že 60%uhlí skončí v teplárnách, což se firmě nelíbí a odmítá to.

Vojířova komise navrhuje další způsob, jak těžaře ovlivnit - platba za vytěžené uhlí, kterou musí odvádět, by mohla být pohyblivá a snižovala by se, pokud uhlí poputuje tam, kam stát chce.

"Není možné nutit nějakou firmu, za kolik má prodávat, ale jelikož nerost, který se v tomto případě těží, patří primárně státu, ten by měl mít možnost říct, co s ním chce dělat," navrhuje Vojíř. I tak to ale neřeší situaci, kdy pro firmu bude výhodnější uhlí prodat i s maximálním odvodem.

Zastánci ukončení těžby také upozorňují na to, že o tom, kdy se začne zásoba uhlí v dolech ztenčovat, už teplárny vědí mnoho let a měly dostatek času se tomu přizpůsobit. "O ukončení těžby a přechodu tepláren na jiná paliva rozhodla vláda před 18 lety. Za funkčního období této vlády se neobjevily žádné nové skutečnosti, které by prolomení limitů ospravedlnily. Kromě současné kampaně majitelů Czech Coal podporovaných tradičně úředníky ministerstva průmyslu a obchodu neexistuje žádný nový důvod, kterým by koaliční strany mohly nesplnění svých slibů obhájit," napsali například ve společném prohlášení starosta Litvínova Milan Šťovíček a místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

(Ondřej Černý)

 

FAKTA

S čím přišla Vojířova komise

 

- Jednou z cest k řešení zajištění centrálního zásobování teplem je podle ní prolomení limitů těžby.

- Zavedení renty, kterou by platili těžaři jako odvod za to, co vytěží.

- V horním zákoně se mají zrušit paragrafy o vyvlastňování, k těžbě má být vždy nutná dohoda vlastníků pozemků a těžařů.

- Možností je i to, že se stát do situace nevloží a nechá vše na teplárnách, to předpokládá, že část z nich změní technologie.

---

Věříte, že vláda splní předvolební slib a neprolomí těžební limity? Pokud by se úplně zrušily a dolování "za čarou" by záviselo na dohodě s těžaři, jednali byste s nimi? Své názory pište na redul@mfdnes.cz.

Zpět

Novinky

TĚŽBA A ZDRAVÍ - odborný seminář pořádaný Komisí pro životní prostředí akademie věd a Městem Litvínov

12.05.2015 10:00

Setkání LIMITY JSME MY v Litvínově

05.02.2015 18:00
Litvínovské občanské spolky LITVÍNOV PATŘÍ OBČANŮM, KOŘENY a TESTAMENT se připojují k celorepublikové akci LIMITY JSME MY, která vyhlásila čtvrtek 5. 2. za den akcí na památku obcí zničených těžbou a za budoucnost bez uhlí. Připojte se a přijďte ve čtvrtek v 18.00 na náměstí T.G.Masaryka před...

Jen víru mít a my to vyhrajeme, zpívali lidé na demonstraci v Horním Jiřetíně

28.01.2015 20:00
Horní Jiřetín - Na protestní akci se sešli ve středu odpoledne obyvatelé Horního Jiřetína na Mostecku. Několik stovek lidí vyjádřilo před tamním kulturním domem svůj nesouhlas se záměry těžařů na dobývání uhlí za současné limity těžby platné od roku 1991. Znovu se o limitech chránících Horní...

SHROMÁŽDĚNÍ ZA ZACHOVÁNÍ LIMITŮ TĚŽBY A VZPOMÍNKA NA OBCE ZNIČENÉ TĚŽBOU

28.01.2015 15:30
Vláda se bude v únoru rozhodovat mezi 4 scénáři státní energetické koncepce: 1) bez prolomení limitů // 2) s prolomením limitů na velkolomu Bílina // 3) s prolomením limitů na velkolomu ČSA a tzv. "malým bouráním" Horního Jiřetíma (bourání téměř 200 domů, zbytek města a západní část Litvínova až...

S Horním Jiřetínem by zaniklo 811 pracovních míst

22.01.2015 22:25
Reakce města Horního Jiřetína na dnešní vyjádření předsedy ČKMOS Josefa Středuly Předseda ČMKOS Josef Středula dnes v Právu a Radiožurnálu vytáhl do boje za zbourání Horního Jiřetína a Černic. Pokusil se přitom zaštítit i údajnými zájmy obyvatel Horního Jiřetína. Starosta Horního Jiřetína Vladimír...

Litvínov povede ANO společně s KSČM a STAN

21.10.2014 02:14
V Litvínově na Mostecku se na koaliční spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO 2011 s pěti mandáty ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu, KSČM a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto subjekty mají po čtyřech mandátech. Strany se shodují na potřebě zachovat limity těžby...

Limity těžby na Velkolomu ČSA opět na scéně aneb zasedá-li Tripartita za účasti prezidenta Zemana, jde o obecné ohrožení?

20.10.2014 02:16
Ing. arch. Martin Říha   Jak jsme se dnes mohli dozvědět z České televize, odboráři, podnikatelé, vláda i prezident Zeman si na dnešním zasedání Tripartity, kde byl hostem, opět vzpomněli na Severočeskou hnědouhelnou pánev. Nikoliv v tom žádoucím smyslu, jak konečně tuto oblast...

Zeman je přesvědčen o tom, že se limity těžby uhlí prolomí

20.10.2014 02:13
Praha - Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že se v Česku "dříve či později" prolomí limity těžby uhlí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. Řekl to po své dnešní návštěvě tripartity. Ta by měla o energetické koncepci a surovinové politice státu jednat 1. prosince. Po...

Slíbili novou vesnici, dali panelák, vzpomínají lidé ze zbourané obce

19.10.2014 02:07
V jízdárně teplického zámku začala výstava Radovesice - příběh jedné zmizelé vesnice. Obec, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1254, přestala oficiálně existovat 15. února 1971. Společně s Hetovem, Dřínkem, Lískovicemi a Chotovenkou musela ustoupit výsypce velkolomu Maxim...

Severočeské doly propustí na 400 lidí, nařídil to ČEZ

16.10.2014 02:09
Ústecký kraj - Akciová společnost ČEZ z pozice většinového vlastníka nařídila propouštění 273 zaměstnanců společnosti Severočeské doly a dalších 130 zaměstnanců v jejich dceřiných společnostech v Ústeckém kraji. Další pracovní místa ruší v Děčíně a Ostravě z důvodu centralizace některých...