DEN PRO LIMITY

19.09.2013 14:00

Tisková zpráva občanského sdružení Litvínov občanům, 22. září 2013

Zachování územních limitů těžby, které od roku 1991 chrání zejména město Horní Jiřetín před zbouráním, bylo hlavním tématem shromáždění, které společně zorganizovala občanská sdružení Litvínov občanům, Kořeny a Testament. Několik set lidí nejen z Litvínova, kde se ve čtvrtek 19. září shromáždění DEN PRO LIMITY konalo na náměstí T.G.Masaryka,  přišli podpořit Radim Šrám, předseda komise životního prostředí Akademie věd či Martin Říha, který jako tehdejší náměstek ministra životního prostředí byl spoluautorem vládního usnesení o limitech.

Doktor Šrám potvrdil nutnost zachování limitů těžby i v dalších letech „Komise životního prostředí AV právě dnes znovu potvrdila svůj názor, že z mnoha odborných hledisek jsou územní limity těžby v Ústeckém kraji důležitým nástrojem pro ozdravění zdraví a životního prostředí místních lidí.“ (celý text naleznete v příloze).

Hornojiřetínský místostarosta Vladimír Buřt především poděkoval starostovi Litvínova Milanovi Šťovíčkovi především za úsilí, s nímž se mu jako poslanci parlamentu podařilo prosadit odstranění možnosti vyvlastnit majetky obyvatel a obcí kvůli těžbě. „Za většinu lidí z Horního Jiřetína můžu slíbit, že Jiřetín těžařům nedáme a vytrváme“, zdůraznil při svém vystoupení.

Tereza Otcovská z pořádajícího sdružení Kořeny k tomu dodala: „Studuji v Praze a pro můj návrat do rodného Litvínova bude rozhodující, jestli budou limity zachovány. Pokud by mělo být naše město obklíčeno doly, nemají zde mladí žádnou perspektivu.“.

Skutečnost, že se problematika zachování těžebních limitů netýká pouze Mostecka, zdůraznili ve svých vystoupeních také starostové Háje u Duchcova Karel Drašner a Malých Žernosek Petr Liška. „Chráněná ložiska uhlí jsou pod dalšími více než dvaceti obcemi v kraji a jakmile připustíme prolomení limitů, hrozí reálně těžba i pod nimi“, připomněl Karel Drašner a Petr Liška k tomu dodal: „Jsem rád, že celostátní Sdružení místních samospráv jednoznačně podpořilo zachování územních limitů a postavilo se tak na stranu obcí, ohrožených těžbou.“ (usnesení uvádíme v příloze).

Příjemné odpoledne zpestřilo hudební vystoupení dětského pěveckého sboru hamerské základní školy, Sax bandu litvínovské ZUŠ, skupiny Kozatay a Martina Maxy.

 

Kontakt:

Ivana Schettlová

tel.: 606 245 016

e-mail: iitvinov.obcanum@seznam.cz

 

Stanovisko Akademie věd České republiky k územním ekologickým limitům těžby: Stanovisko KZP AV CR-limity 19.9.2013.doc (51 kB)

Usnesení Republikového shromáždění Svazu místních samospráv ČR (č. RS019/2013): 00633_130412_vypis_usneseni_rs.pdf (133,9 kB)

 

FOTOGRAFIE ZE DNE PRO LIMITY:

Zpět

Novinky

Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě

05.03.2007 17:18
  Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě   Vedení SZ v Litvínově a v Mostě touto cestou reaguje na vyjádření pana ministra Římana ze dne 27.2.2007, kdy při své návštěvě Bíliny připustil možnost prolomení ekologických limitů těžby...

Ministr Říman se plete-limity platí

28.02.2007 17:22
  Vyjádření o.s. Kořeny k výrokům ministra Římana ohledně prolomení limitů těžby ze dne 27.2.2007   Včerejší prohlášení ministra Římana, že navrhuje prolomení limitů těžby na dole Bílina, je porušením programového prohlášení vlády. Ta se zavázala, že těžební limity chránící severočeské...

Ministr Říman-proti programovému prohlášení vlastní vlády chce navrhnout prolomení limitů lomu Bílina

27.02.2007 17:23
  Ekonomické zpravodajství Ekonomika.iHNed.cz  27. 2. 2007  16:37  (aktualizováno: 27. 2. 2007  16:48)   Říman navrhuje částečné prolomení „hnědouhelných limitů“ Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce zrušit územní ekologické limity těžby hnědého uhlí...

Václav Havel

08.12.2005 20:08
Hovory z Lán (16.12.1992), Václav Havel o Libkovicích: Hovory z Lán (16.5.1993), Václav Havel o Libkovicích: "... je věcí nás všech, jak vypadá naše země, naše krajina. Jsou to lidé, kteří prostě protestují proti té aroganci průmyslové civilizace, která ničí třetinu naší země, proměňuje ji v...