Kauza Mostecká uhelná: Čeští exministři půjdou k výslechu

06.08.2010 16:35

iHNed.cz

Švýcarské orgány požádaly o výslech všech členů české vlády z roku 1999. Není ovšem jasné, jak mohou divokou privatizaci dolů objasnit Kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti půjdou k výslechu všichni ministři české vlády z konce devadesátých let. Ti by měli švýcarským úřadům, které vyšetřují divokou privatizaci dolů, pomoci s objasněním převodů, kterými původně státní společnost ovládli její tehdejší manažeři.

"Výslechy všech vyžádaných politiků budou uskutečněny během následujícího měsíce,“ potvrdila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová.

O vliv v druhé největší hnědouhelné firmě v zemi přišel český stát v roce 1998, kdy ji ovládl Appian Group. Ten skoupil akcie Mostecké a vyšachoval stát, který měl jen 46 procent akcií.

Vláda kontrovala a obvinila management Mostecké z toho, že stojí za oním investorem. Společnost prý koupili za miliardy, jež si doly ukládaly na rekultivace - tedy budoucí nápravu krajiny po těžbě.
Klíč leží ve Švýcarsku

Policie ale podezření nedokázala potvrdit. Klíč totiž ležel ve Švýcarsku - tam si doly v devadesátých letech uložily uvedené miliardy. A důkaz, že jde o stejné peníze, za které Appian doly koupil, se policii nepodařilo získat.

Zvrat přišel v létě 2008, kdy švýcarská strana požádala Česko o výslechy tehdejších manažerů hutí a ze žádosti vyplynulo, že je podezírá z praní špinavých peněz.

A že na švýcarských bankovních účtech úřady obstavily 700 milionů švýcarských franků (přes 12 miliard korun), které podle jejich závěrů byly vyprány řetězcem obchodů a sloužily k ovládnutí dolů.

"Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," píše se ve sdělení švýcarské generální prokuratury.
Co mohou říct?

Není ovšem zcela jasné, jak může výslech tehdejších členů vlády švýcarským prokurátorům pomoci. Podle vyjádření Malinové by měli jít k výslechu všichni členové vlády z roku 1999. K ovládnutí dolů ovšem došlo již o rok dříve za vlády úřednického kabinetu Josefa Tošovského. Ovšem ten mohl divokému ovládnutí dolů jen přihlížet, protože stát už měl v té době ve společnosti jen 46procetní podíl.

V roce 1999 navíc vládl zemi kabinet Miloše Zemana. "Zatím mně nikdo k výslechu ani podání vysvětlení nepředvolal," říká tehdejší vicepremiér pro ekonomiku a posléze ministr financí Pavel Mertlík.

Je ovšem možné, že výslech souvisí s transakcí, kdy Zemanova vláda Appianu, který již doly majoritně ovládal, za necelou miliardu - a tedy pod skutečnou cenou - prodala i zbylý podíl v dolech, který stát držel.

Švýcarská strana odmítá k případu sdělovat jakékoliv informace. Úřad generální prokurátora, který před rokem uzavřel předběžnou fázi vyšetřování, další průběh vyšetřovacího procesu nekomentuje.

"Případem se zabýváme, ale dokud nebude vyšetřování uzavřeno, nelze k němu podávat žádné informace," sdělil serveru iHNed.cz Gérard Sautebin, soudce Úřadu soudního vyšetřování, který kauzu Mostecké uhelné koncem loňského roku z generální prokuratury převzal.

Doly nyní vlastní společnost Czech Coal, kterou ovládá finančník Pavel Tykač spolu s Petrem Pudilem a Vasilem Bobelou. Zatímco Tykač do firmy přišel až v roce 2006, zbylí dva v Mostecké uhelné a firmách kolem ní v době divoké privatizace figurovali.

Zpět

Novinky

Krajští radní: Horní Jiřetín neohrožují, důvěryhodnost svých stran ano

23.10.2009 14:46
Krajští radní: Horní Jiřetín neohrožují, důvěryhodnost svých stran ano Budou ODS a ČSSD tisknout své programy na toaletní papír? Společná tisková zpráva Greenpeace a občanského sdružení Kořeny Praha/Litvínov, 23. října 2009 - Greenpeace a občanské sdružení Kořeny upozorňují, že ODS a ČSSD v...

Ústecký kraj změnil názor, s podmínkou souhlasí se zrušením limitů těžby uhlí

22.10.2009 23:04
Aktualně.cz (22.10.09): Obrat v Ústí, koalici nevadí bourání obcí kvůli uhlí Novinky.cz (22.10.09): Ústecký kraj změnil názor, s podmínkou souhlasí se zrušením limitů těžby uhlí

Občané Horního Jiřetína se rázně ohradili vůči aktivitám Dialogu

22.10.2009 15:49
Horní Jiřetín 21.10.2009, zasedání místního zastupitelstva: Na zasedání městského zastupitelstva v Horním Jiřetíně se po formálních bodech jednání, dostali zastupitelé k diskuzi s občany H. Jiřetína, kterých se na zasedání dostavilo nezvykle mnoho. Už po prvním dotazu byl zřejmý...

Nerušte limity, zrušte dobývací prostory! Schválí poslanci konečně novelu Horního zákona?

20.10.2009 17:51
Praha, Česká republika — Aktivisté Greenpeace dnes vyvěsili transparent proti hlavnímu vchodu Poslanecké sněmovny s nápisem: " Poslanci, zachraňte Horní Jiřetín a Beskydy, podpořte novelu horního zákona!" Podepsáno: Greenpeace, Kořeny, Naše Beskydy, Hnutí DUHA, Zelený kruh + 61 starostů a...

Ministr Tošovský zavelel plnou parou vzad. Navrhovaná energetická koncepce vrací Česko do minulého století

13.10.2009 13:50
Tisková zpráva Greenpece ČR, 13. října 2009 Česká republika — Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes představilo návrh energetické koncepce. Podle Centra pro dopravu a energetiku, sdružení Calla, Greenpeace a Hnutí DUHA navrhuje ministr Tošovský návrat k energetice minulého století. Plánuje například...

Události, komentáře k limtům těžby a připravované SEK

13.10.2009 12:53
Události, komentáře na téma: návrh MPO na prolomení limitů těžby s hosty: ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt

Návrh nové státní energetické koncepce Vladimíra Tošovského

13.10.2009 12:10
Text koncepce můžete stáhnout zde: Státní energetická koncepce-podzim 2009.pdf (1,1 MB)

Dá dnes Fischerova vláda dárek Pavlu Tykačovi? Ministr Tošovský chce bourat obce kvůli uhlí. Záminkou je plyn

12.10.2009 16:58
Tisková zpráva Greenpeace 28/2009 12. října 2009, Praha - Ministr průmyslu Vladimír Tošovský chce na dnešním jednání vlády prosadit usnesení, které by otevřelo cestu k prolomení platných limitů těžby uhlí na Mostecku. Ty mj. chrání před zbouráním město Horní Jiřetín a sousední osadu Černice....

Téměř tři čtvrtiny lidí volí zastavení těžby

02.09.2009 18:41
Nový průzkum: téměř tři čtvrtiny lidí volí zastavení těžby Nevládní organizace před volbami zatopí politikům, kteří nechtějí zrušit dobývací prostor pod Horním Jiřetínem Společná tisková zpráva Greenpeace a občanského sdružení Kořeny Ústí nad Labem, 2. září 2009 – Navzdory nejistému termínu voleb...

Petice za zrušení dobývacích prostor pod Horním Jiřetínem a Frenštátem pod Radhoštěm

18.07.2009 11:22
Jak můžete petici podpořit? Máte dvě možnosti jak se k petici připojit. První je návštěva jednoho z petičních míst (viz. níže) a podepsat výzvu přímo tam, druhá je petici si zde stáhnout [Vyzva_Zruste_DP.pdf (29,7 kB)] a podepsanou poslat na adresu občanského sdružení Kořeny,...