Možný svědek kauzy MUS už nepromluví. Je zmrzačený po záhadném pádu z posedu

04.12.2012 23:48

iHNed.cz

Francouzský byznysmen detektivům naznačil, že se v Česku uplácelo při privatizaci Mostecké uhelné. Peníze na úplatky prý sehnal se svým tehdejším obchodním partnerem a mocným zbrojařem Pavlem Muselou. Ten už však nemůže vypovídat: po nehodě ochrnul a je nesvéprávný.

 

Ten pád z žebříku posedu je obestřen velkou záhadou. Udál se v říjnu 2008 a za dosud nevyjasněných okolností postihl tehdy mocného zbrojaře Pavla Muselu, který se těžce zranil, ochrnul a dnes je nesvéprávný.

Pokud to tenkrát nebyla náhoda, jak se stále (ovšem bez přesvědčivých důkazů) spekuluje, pak šlo o skvěle promyšlený plán s dlouhodobým efektem. Muselu prostě bylo třeba odstranit, věděl toho až příliš.

Někdejší spojenec ČSSD za vlády Miloše Zemana a později člověk blízký expremiérovi Stanislavu Grossovi totiž znal pozadí miliardových obchodů a jeho svědectví by tak dodnes mohlo spoustu lidí ohrožovat.

Muselova výpověď by se přitom justici náramně hodila zejména teď: v době, kdy švýcarská prokuratura poslala k soudu kauzu podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti a obžalovala šest českých manažerů a jednoho Belgičana.

Muselovo jméno totiž také figuruje ve třísetstránkové obžalobě, kterou HN získaly od novinářů deníku Neue Zürcher Zeitung. O českém zbrojaři se svém svědectví zmiňuje až dosud neznámý svědek - francouzský byznysmen Foulques de Quatrebarbes.

Detektivům popsal, jak s Muselou ovládal firmu Torrence Trading na Gibraltaru. Oba muži přes ni v únoru 1999 získali pět milionů dolarů, které měli použít na uplacení českých politiků a úředníků a následně zařídit privatizaci MUS do rukou společnosti Appian.

 

Francouz ve své výpovědi naznačil, že k uplácení skutečně došlo. "Quatrebarbes prohlásil, že Musela v Česku lobboval, tedy dával dohromady lidi s cílem získat smlouvy. Peníze mohly být použity na to, aby tito lidé popohnali transakci. Jinak řečeno jako bakšiš," stojí v obžalobě.

Šest manažerů k soudu

K soudu teď kvůli tomu půjde šestice českých manažerů - Jiří Diviš, Antonín Koláček, Oldřich Klimecký, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Petr Kraus - a s nimi ještě Belgičan Jacques de Groot. Ti měli MUS zprivatizovat za firemní peníze – napřed je z MUS vyvedli a pak za ně nakoupili akcie. Zbývalo už jen odkoupit menšinový státní podíl.

De Quatrebarbes však konkrétní jména úředníků, kteří měli vzít úplatek, nesdělil. A Musela už je také neprozradí. Před čtyřmi lety utrpěl masivní zranění hlavy, hrudníku a páteře a je odkázaný na invalidní vozík. Že šlo o cílenou likvidaci, se snažil marně prokázat Muselův starší bratr Karel.

Muselův bratr: Bylo to spiknutí

"Šlo o spiknutí. Útok byl rafinovaný a promyšlený," tvrdil u soudu před třemi lety Karel Musela. A dodával, že hlavními podezřelými podle něj jsou bratrovi společníci ze společnosti Pamco Int. Petr Veselý a Pavel Vach.

"Proč bychom to dělali? Co se zranil, máme kvůli jeho nepřítomnosti s firmou jen komplikace," bránili se manažeři.

Krajskému státnímu zástupci Romanu Kafkovi se sice nepodařilo prokázat, že Muselu se pokusili zavraždit, pochyby o jeho zranění ale trvají.

Ačkoli se zřítil z žebříku u posedu, krví zbrocené tělo leželo nezvykle daleko, několik metrů od místa, kam by podle fyzikálních zákonů mělo dopadnout.

Expert na biomechaniku navíc u soudu dosvědčil, že zranění, která Pavel Musela utrpěl, by si nemohl způsobit jen pádem dolů. Spíše odpovídala systematickému tlučení pažbou.

 

Na pušce Luboše Novotného, zbrojařova kamaráda, který s ním byl v lese, se krev skutečně našla. Ale jen malé množství, a tak se z něj nedala zjistit DNA. Proto jej soud před dvěma lety osvobodil.

Bratrova pomsta

Karel Musela se proto rozhodl bratra pomstít. Vloni v listopadu Veselého i Vacha zastřelil přímo na jednání představenstva kunovické společnosti Aircraft Industries (bývalý Let Kunovice). A poté zbraň otočil proti sobě.

Pavel Musela toho věděl hodně. Kromě zákulisí privatizace MUS znal například i detaily nákupu obrněnců Pandur z roku 2006. I tento armádní nákup za vlády ČSSD obestírá podezření z korupce.

Tehdy se Musela při svém úspěšném lobbingu za rakouskou společnost Steyr střetl s největším zbrojařským rivalem Richardem Hávou z Omnipolu. Ten nakonec prohrál, když prosazoval finskou firmu Patria.

Boj rivalů: Musela vs. Háva

S odstupem času se výsledek jejich boje jeví logicky: Musela, který se s Hávou potkal v litvínovském holdingu Chemapol, kde spolu zkraje 90. let začínali, se sblížil s ČSSD, zatímco Háva pěstoval vztahy hlavně s tehdejším lidovcem a dnešním místopředsedou vládní TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Kromě vydařeného obchodu s Pandury si Musela a spol. připsali ještě jeden úspěch: v roce 2001 prodali do Alžírska 17 cvičných letadel L-39 Albatros za zhruba jednu miliardu korun.

S nástupem vlád ODS však role společnosti Pamco výrazně klesla a naopak stoupl vliv Hávova Omnipolu. Musela se ve velkých obchodech už angažoval jen příležitostně, jako například v roce 2007, když pomáhali Aeru Vodochody dojednat v Nigérii nakonec neuskutečněný prodej přebytečných bitevníků L-159.

Zpět

Novinky

Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě

05.03.2007 17:18
  Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě   Vedení SZ v Litvínově a v Mostě touto cestou reaguje na vyjádření pana ministra Římana ze dne 27.2.2007, kdy při své návštěvě Bíliny připustil možnost prolomení ekologických limitů těžby...

Ministr Říman se plete-limity platí

28.02.2007 17:22
  Vyjádření o.s. Kořeny k výrokům ministra Římana ohledně prolomení limitů těžby ze dne 27.2.2007   Včerejší prohlášení ministra Římana, že navrhuje prolomení limitů těžby na dole Bílina, je porušením programového prohlášení vlády. Ta se zavázala, že těžební limity chránící severočeské...

Ministr Říman-proti programovému prohlášení vlastní vlády chce navrhnout prolomení limitů lomu Bílina

27.02.2007 17:23
  Ekonomické zpravodajství Ekonomika.iHNed.cz  27. 2. 2007  16:37  (aktualizováno: 27. 2. 2007  16:48)   Říman navrhuje částečné prolomení „hnědouhelných limitů“ Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce zrušit územní ekologické limity těžby hnědého uhlí...

Václav Havel

08.12.2005 20:08
Hovory z Lán (16.12.1992), Václav Havel o Libkovicích: Hovory z Lán (16.5.1993), Václav Havel o Libkovicích: "... je věcí nás všech, jak vypadá naše země, naše krajina. Jsou to lidé, kteří prostě protestují proti té aroganci průmyslové civilizace, která ničí třetinu naší země, proměňuje ji v...