Reakce Greenpeace ČR na oznámení Rusnoka, že zvažuje prolomení limitů

21.11.2013 21:18

Tisková zpráva - 21 listopadu, 2013

Praha, 21. listopadu 2013 – Premiér Jiří Rusnok dnes v Mostě na tiskové konferenci prohlásil, že usnesení vlády o územních limitech těžby, chránící před likvidací domovy tisíců lidí v severních Čechách, je šikanózní, vyčpělé a ještě jeho vláda se bude zabývat jejich zrušením. Ještě letos v létě přitom Rusnok tvrdil pravý opak (1).

Praha, 21. listopadu 2013 – Premiér Jiří Rusnok dnes v Mostě na tiskové konferenci prohlásil, že usnesení vlády o územních limitech těžby, chránící před likvidací domovy tisíců lidí v severních Čechách, je šikanózní, vyčpělé a ještě jeho vláda se bude zabývat jejich zrušením.Ještě letos v létě přitom Rusnok tvrdil pravý opak (1).

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský k tomu uvedl: "Je to smutný pohled. Jiří Rusnok právě elasticky ohnul páteř o 180 stupňů. Ještě před dvěma měsíci na tiskovce úřadu vlády prohlašoval, že jako velký ekolog je odpůrce prolomení limitů těžby, nyní tvrdí, že jsou šikanózní a jeho vláda je patrně zruší. Limity chrání domovy tisíců obyčejných lidí před zbouráním a garantují rozvoj Ústeckého kraje bez devastace krajiny i zdraví místních lidí, kterou způsobují povrchové velkolomy. Rusnokova vláda v demisi nemá pravomoc rozhodovat nevratně už vůbec o ničem, tím spíše o tak zásadní věci."

„Greenpeace ČR je přesvědčeno, že premiérovu změnu názorů zařídil prezident Miloš Zeman, který má s uhlobarony ze Severní energetické Tykačem a Dienstlem nadstandardní vztahy (2). Tykač s Dienstlem (nechvalně proslulí svým podnikáním v Motoinvestu) vsadili ve volbách na špatné koně: Zemanovce, KSČM a Haškova frakce v ČSSD,“ řekl Jan Rovenský.

Nyní je téměř jasné, že ani jeden z těchto subjektů se na budoucí vládě podílet nebude a naopak lídři dvou ze stran potenciální koalice (ANO a KDU-ČSL) před volbami jasně deklarovali, že zachování limitů podporují.

„Dává to perfektně smysl. Tykač chápe, že příští vláda mu na ruku nepůjde, takže to na poslední chvíli zoufale zkouší přes Zemana a jeho dálkově ovládaného Rusnoka,“ doplnil Rovenský.

Greenpeace ČR má k dispozici videozáznam, na kterém prezident Miloš Zeman den před letošními parlamentními volbami srdečně říká spolumajiteli Severní energetické, a.s. Janu Dienstlovi, který by na prolomení limitů vydělala desítky miliard korun: "My už se známe, hezký dobrý den! Co bych pro Vás neudělal? Hlavně že prosperujete." (2)

Poznámky:

(1) „Určitě nepřijmeme závažná rozhodnutí, že zrušíme limity, nebo že zavedeme nové,“ řekl 11. srpna 2013 v Otázkách Václava Moravce premiér Jiří Rusnok.

(2) Videonahrávku na požádání poskytneme

 

Zpět

Novinky

Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě

05.03.2007 17:18
  Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě   Vedení SZ v Litvínově a v Mostě touto cestou reaguje na vyjádření pana ministra Římana ze dne 27.2.2007, kdy při své návštěvě Bíliny připustil možnost prolomení ekologických limitů těžby...

Ministr Říman se plete-limity platí

28.02.2007 17:22
  Vyjádření o.s. Kořeny k výrokům ministra Římana ohledně prolomení limitů těžby ze dne 27.2.2007   Včerejší prohlášení ministra Římana, že navrhuje prolomení limitů těžby na dole Bílina, je porušením programového prohlášení vlády. Ta se zavázala, že těžební limity chránící severočeské...

Ministr Říman-proti programovému prohlášení vlastní vlády chce navrhnout prolomení limitů lomu Bílina

27.02.2007 17:23
  Ekonomické zpravodajství Ekonomika.iHNed.cz  27. 2. 2007  16:37  (aktualizováno: 27. 2. 2007  16:48)   Říman navrhuje částečné prolomení „hnědouhelných limitů“ Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce zrušit územní ekologické limity těžby hnědého uhlí...

Václav Havel

08.12.2005 20:08
Hovory z Lán (16.12.1992), Václav Havel o Libkovicích: Hovory z Lán (16.5.1993), Václav Havel o Libkovicích: "... je věcí nás všech, jak vypadá naše země, naše krajina. Jsou to lidé, kteří prostě protestují proti té aroganci průmyslové civilizace, která ničí třetinu naší země, proměňuje ji v...