Země pod zámkem Jezeří se stále hýbe, opět hrozí potíže

28.02.2011 17:17

Půda může podle báňského úřadu dál praskat a ujíždět. Průzkum se uskutečnil po lednovém velkém sesuvu zeminy. Úřad nařídil těžařům, aby nebezpečné místo viditelně označili.

Mladá Fronta Dnes, autor: Ondřej Černý 

JEZEŘÍ Země pod zámkem Jezeří je stále v pohybu a může dál praskat a ujíždět. Vyplývá to z výsledků šetření velkého sesuvu, při němž v polovině ledna "ujely" do uhelné jámy nedaleko Litvínova miliony kubíků zeminy.

Báňský úřad proto nařídil společnosti Litvínovská uhelná celé území sesuvu viditelně označit a upozornit tak na možné nebezpečí. Do konce září musí těžařská firma předložit podrobnou dokumentaci toho, jak se chystá situaci se sesuvy půdy z okraje Krušných hor řešit.

"K sesuvu došlo uvnitř dobývacího prostoru, kam je vstup zakázán. Přesto jsme Litvínovské uhelné nařídili označit ohrožené území. Jde o bezpečnostní opatření, které upozorňuje na skluz zeminy. Je to totiž stále živá věc. Může dojít k dalším doprovodným zátrhům, které by mohly někoho ohrozit," uvedl Bohuslav Machek, mluvčí Státní báňské správy ČR. Těžaři ze skupiny Czech Coal, která velkolom ČSA pod Jezeřím vlastní, musí také báňskému úřadu předložit dokumentaci, podle níž budou svahy po skluzu stabilizovat. "Jde o událost většího rozsahu. Proto je pro sanaci nutná provozní dokumentace. Postup, který bude společnost v tomto případě uplatňovat, nám má předložit do 30. září," doplnil Machek. Báňští inspektoři tedy nevyslyšeli přání obyvatel Horního Jiřetína a Černic, které s lomem ČSA sousedí, aby došlo k zastavení těžby a nezávislému posouzení toho, zda ohrožuje geologickou stabilitu celého území pod zámkem Jezeří.

Jsou přesvědčeni, že způsob těžby narušuje svahy Krušných hor a může kvůli němu dojít i k sesuvu vzácného arboreta pod zámkem nebo se může zničit přístupová cesta k němu.

 

Nestabilní svahy

 

"Není možné do nekonečna jen bagatelizovat situaci. Sesuv jasně ukázal, jak jsou svahy nestabilní. Je potřeba přerušit těžbu a provést nezávislé geologické průzkumy, které podrobně zmapují situaci a bude z nich patrné, zda opravdu hrozí nebezpečí. Nejde to ale udělat za situace, kdy se do svahů stále zakusují rypadla," upozornil Vladimír Buřt, hornojiřetínský místostarosta a jeden z největších bojovníků za zachování obcí, které chtějí těžaři z Czech Coal zbourat a prorazit si jimi cestu k dalšímu uhlí.

Zatím jim to ale nedovoluje ani nařízení vlády z počátku 90. let, které stanovuje takzvané ekologické limity těžby, za nimiž už se nesmí v rubání pokračovat.

K velkému sesuvu pod Jezeřím došlo při prudké oblevě 18. ledna - utrhl se již zrekultivovaný svah, obslužná komunikace ujela asi o šest metrů. Pohyb obrovské masy hmoty navíc zvýraznil další trhliny v krušnohorských svazích nad dolem. Ta, které se místní nejvíc obávají, se zcela viditelně táhne nad vzácným arboretem patřícím k zámku. Co sesuv dokáže, je jasné i z několikacentimetrového zlomu, který se vytvořil na příjezdové cestě k populární památce. Je zase o něco víc "zvlněná" než dosud. Podle báňské inspekce i těžařů ale není přístup na zámek ohrožen. Památkáři se však obávají o osud vzácného arboreta, které se nachází ve svahu pod zámkem. V minulosti šlo o výstavní okrasný park se třemi rybníky, řadou staveb a množstvím unikátních stromů.

Těžba už z arboreta notnou část ukousla a zbytek je zanedbaný, i tak tu ale pořád ještě dost cenných exemplářů dřevin zůstává. "Poslední sesuv je v těsné blízkosti arboreta, a i když jej přímo nezasáhl, lze předpokládat změnu hydrogeologických poměrů, a tedy změnu zásobování dřevin vodou, což může mít na stav arboreta nepříznivý vliv," míní Alexander Gabriel, náměstek pro správu památkových objektů ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Hornojiřetínští i kvůli tomu chtějí zamezit další těžbě u soudu. Hodlají požádat o předběžné opatření, které by ji zastavilo do nezávislého geologického prozkoumání. "V celé věci je spousta nejasností, chybí regulérní záruka, že se svahy nebudou dál sesouvat a hlavně že se neutrhne pilíř, kterým je právě prostor s arboretem, nad nímž jsou velké trhliny," uvedl místostarosta Buřt.

Podle Czech Coal pomohou takzvaná stabilizační opatření, která po sesuvu připravují. Mají přijít téměř na sto milionů korun. "Sanace bude složena ze dvou částí. První bude provedena báňským způsobem, to je podsypání skluzu na maximální horizont podle možností objemů těžené skrývky. Druhá bude provedena způsobem stavebním, který spočívá v úpravě vodního režimu a následném stabilizování nesoudržných partií," sdělila Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí společnosti Czech Coal.

 

FAKTA

Co bude následovat

Báňští inspektoři nařídili společnosti Litvínovská uhelná, aby vzhledem k rozsahu sesuvu a možnosti dalšího pohybu půdy oblast viditelně označila a upozornila na přístupových cestách k lomu, že jde o nebezpečnou oblast. Těžaři musí do 30. září předložit podrobnou provozní dokumentaci, jak budou místo zabezpečovat a jak budou provádět nápravu po sesuvu. Podzimní termín zvolila inspekce kvůli tomu, že jde o sesuv obrovského rozsahu. Litvínovská uhelná odhadla škodu na 100 milionů korun.

Zpět

Novinky

Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě

05.03.2007 17:18
  Tisková zpráva základních organizací Strany zelených v Litvínově a v Mostě   Vedení SZ v Litvínově a v Mostě touto cestou reaguje na vyjádření pana ministra Římana ze dne 27.2.2007, kdy při své návštěvě Bíliny připustil možnost prolomení ekologických limitů těžby...

Ministr Říman se plete-limity platí

28.02.2007 17:22
  Vyjádření o.s. Kořeny k výrokům ministra Římana ohledně prolomení limitů těžby ze dne 27.2.2007   Včerejší prohlášení ministra Římana, že navrhuje prolomení limitů těžby na dole Bílina, je porušením programového prohlášení vlády. Ta se zavázala, že těžební limity chránící severočeské...

Ministr Říman-proti programovému prohlášení vlastní vlády chce navrhnout prolomení limitů lomu Bílina

27.02.2007 17:23
  Ekonomické zpravodajství Ekonomika.iHNed.cz  27. 2. 2007  16:37  (aktualizováno: 27. 2. 2007  16:48)   Říman navrhuje částečné prolomení „hnědouhelných limitů“ Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce zrušit územní ekologické limity těžby hnědého uhlí...

Václav Havel

08.12.2005 20:08
Hovory z Lán (16.12.1992), Václav Havel o Libkovicích: Hovory z Lán (16.5.1993), Václav Havel o Libkovicích: "... je věcí nás všech, jak vypadá naše země, naše krajina. Jsou to lidé, kteří prostě protestují proti té aroganci průmyslové civilizace, která ničí třetinu naší země, proměňuje ji v...