Do reklamy výsypek dá Ústecký kraj 43 milionů. Plýtvání, míní kritici

16.11.2011 12:37

iDNES.cz

Ústecký kraj chce lákat turisty do míst postižených těžební činností, která prošla rekultivací. Do propagační kampaně chce dát neuvěřitelných 43 milionů korun, z čehož 37 milionů zaplatí evropská dotace. Někteří politici se pozastavují nad smysluplností tohoto projektu.

"Cílem projektu je zvýšení podílu trvale udržitelného cestovního ruchu," vysvětlila smysl kampaně mluvčí Úřadu Regionální rady Severozápad Marcela Klíchová.
 
Její úřad na kampaň přispěl téměř 37 miliony korun z evropských dotací, zhruba 6,5 milionů korun investuje do reklamy samotný Ústecký kraj. Obě instituce ovládá ČSSD spolu s ODS.
 
Kraj chce za tuto sumu představit 58 obcí v někdejších okresech Most, Chomutov, Teplice a Ústí nad Labem, které se vzpamatovávají po dolovaní uhlí a do nichž chce kraj přitáhnout turisty.
 
"To jsou strašné peníze, ty zase skončí bůhví u koho. Chtěl bych být kamarádem radního, který ty peníze bude rozdělovat," uvedl zjevně zaskočený primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).
 
Tím narazil na dvě zásadní otázky, které se nabízí: Má-li smysl dotace na propagace "děr v zemi" a jestli je potřeba do takové kampaně dát 43 milionů korun. Kuberu MF DNES oslovila coby známého kritika dotačních programů a velmi kontroverzní projekt mu popsala.
 
Velké peníze
 
"Na marketing krajského úřadu jsou to opravdu velké peníze. Ta částka mě úplně porazila," míní však i ředitel významné reklamní agentury z kraje, který chtěl zůstat v anonymitě. "Krajský úřad není komerční subjekt, který by musel vrážet miliony do vlastních produktů, které chce prodávat," dodal.
 
Tato zakázka je podle Kubery příkladem toho, zda některé dotační programy mají smysl. "Potřebovali bychom opravit třeba komunikace, ale na to se dotační tituly nevypisují," štve Kuberu.
 
Záměr pustit se do takové kampaně si zastupitelé odhlasovali 13. dubna. Minulý týden na projekt přispěl zmíněnými 37 miliony výbor Regionální rady Severozápad, který dotaci jednomyslně schválil.
 
"Stáli jsme si za tím, jsem rád, že jsme tím prošli a budeme dohlížet na to, aby se to smysluplně realizovalo," míní o kampani člen výboru Pavel Kouda, který je současně náměstkem hejtmanky Jany Vaňhové.
 
"Nepřišlo mi, že bych ho neměl podporovat," myslí si o smyslu projektu další člen výboru Jaroslav Komínek.
 
Kam půjdou miliony? Nevzpomínáme si
 
Ani Komínek, ani Kouda a ani další oslovená členka výboru Olga Hrebičková si nevzpomněli, jakým způsobem se peníze v kampani využijí a jaká konkrétní rekultivovaná území se budou propagovat. "Ten den jsme schvalovali desítky projektů," vysvětlují špatnou paměť sborově. Ale současně jsou všichni přesvědčení, že projekt za tuto cenu smysl má.
 
A jak vlastně kampaň na zatopené doly a haldy za 43 milionů korun bude probíhat? "Termín zahájení kampaně je zatím stanovený na 1. ledna 2012 (v závislosti na průběhu a ukončení zadávacího řízení), ukončení bude 28. února 2013," sdělila mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.
 
Někdejší důlní díla chce kraj představit ve čtyřech fázích: inzeráty v tištěných médiích, spoty na LED obrazovkách po celé zemi a webové stránky s mapovými vrstvami a 3D modely. Cena? 30 milionů korun.
 
Velké peníze
 
Finální část kampaně bude patnáctiminutový film, konference s výstavou a poznávací cesta. Cena? 2,1 milionu korun. Kde je zbylých 11 milionů, se redaktor MF DNES od nikoho nedozvěděl.
 
Část peněz za realizaci kampaně obdrží sám kraj, část najatí externisté, kteří vzejdou z výběrového řízení. "Projektový tým se bude skládat ze čtyř zaměstnanců úřadu Ústeckého kraje, dále minimálně 6 pracovníků projektových partnerů," spočítala Hanáčková s tím, že zbytek lidí vzejde z výběrového řízení.
 
"Stojí ze velkou úvahu, co to za ty peníze dá veřejnosti a kraji a jestli mu to reálně pomůže," uvažuje o smyslu celého projektu zmíněný majitel reklamní agentury.
 
"Myslím, že za méně peněz bych uměl udělat projekt, který zlepší obraz kraje," paradoxně míní krajský radní pro cestovní ruch Radek Vonka (ODS).
 
Zpět

Novinky

V Litvínově dostaly strany podporující prolomení limitů těžby jen 22 procent hlasů

11.10.2014 19:38
Na radnici může vzniknout protiuhelná i prouhelná koalice   Litvínov, 11. října 2014 – Strany, které odmítají prolomení limitů těžby hnědého uhlí, získaly v Litvínově ve volbách 47 procent hlasů, zatímco strany otevřeně podporující plány těžebních společností jen 22 procent...

Volby v Horním Jiřetíně vyhráli odpůrci těžby

11.10.2014 18:53
V zastupitelstvu získaly jasnou většinu strany, které bojují za záchranu města    Horní Jiřetín, 11. října 2014 – Volby v Horním Jiřetíně jasně vyhráli odpůrci těžby: z celkového počtu 11 mandátů získali 7 míst (1). Pohodlně tak dokáží sestavit povolební „protiuhelnou“ koalici....

Den pro limity v Litvínově již potřetí

07.10.2014 14:00
V úterý 7. října 2014 se konal v Litvínově již třetí Den pro limity – akce nevládních ekologických organizací, zástupců samospráv, sdělovacích prostředků a aktivních lidí, kterým není lhostejný osud kraje tolik poznamenaného povrchovou těžbou uhlí, že dokáží veřejně vyjádřit podporu zachování...

Litvínovská opozice utekla před názorem občanů

12.09.2014 15:56
Vyjádření o. s. Kořeny k jednání opozičních zastupitelů na zastupitelstvu 11.9.2014 Groteskní a zároveň smutné představení předvedli na včerejším zastupitelstvu zástupci stran ČSSD, SNK-ED, TOP09 a Otevřenou radnici. Zatímco veřejně se tváří zejména ČSSD, že je pro přímou demokracii a dokonce...

Radní Litvínova referendum chtějí, teď jsou na řadě zastupitelé

08.09.2014 06:43
Litvínov – Litvínovští radní na svém posledním jednání podpořili myšlenku starosty Milana Šťovíčka, aby se v rámci říjnových komunálních voleb v Litvínově zároveň uskutečnilo referendum, při němž by obyvatelé vyjádřili svůj postoj k limitům a hazardu. Ve čtvrtek bude o referendu...

OBČANÉ LITVÍNOVA MOHOU PODPOŘIT VYPSÁNÍ REFERENDA K OTÁZCE LIMITŮ TĚŽBY A PROVOZOVÁNÍ HAZARDU

05.09.2014 09:25
Tisková zpráva přípravného výboru, 5.9.2014   Několik let trvající diskuse nad prolomením limitů těžby a přiblížení povrchového velkolomu ČSA na 500 m k Litvínovu je bezesporu stěžejní otázkou další budoucnosti Litvínova, která rezonuje na Mostecku již mnoho let. Podle jedné...

Občane, chceš referendum? V Litvínově se rozjela nová petice

02.09.2014 10:35
Litvínov – Nenápadná litvínovská hospůdka Mlsnej kocour se může zapsat do historie města, a to jako základna rozsáhlé akce, která možná v budoucnosti určí další kroky města. Právě tady se totiž zrodil nápad zorganizovat petici, jejímž cílem je ukázat politikům, že občané chtějí referendum, při...

Vavrouškovu cenu dostal bojovník proti těžbě v severních Čechách

05.06.2014 22:01
Praha - Za celoživotní ochranu životního prostředí v Severočeské hnědouhelné pánvi i záchranu zámku Jezeří dostal dnes Cenu Josefa Vavrouška soukromý zemědělec Petr Pakosta. Odborná porota ocenila také jeho aktivity pro obnovu osídlení a lesů na Krušných horách nejen na Mostecku. Pakosta ocenění...

Ministr Mládek: O limitech rozhodneme možná už příští rok

07.03.2014 17:37
Horní Jiřetín, Litvínov - Jan Mládek přijel na sever Čech na doporučení svého externího poradce. Setkal se například s litvínovským starostou Milanem Šťovíčkem. Známý odpůrce pokračování těžby ale nebyl zdaleka jediným lokálním politikem, s nímž se ministr potkal. V závěru návštěvy...

Těžbu uhlí nechceme, vzkazuje v průzkumu více než polovina Jiřetína

25.02.2014 17:54
Praha/Ústí nad Labem - Proti těžbě uhlí v Horním Jiřetíně je zásadně 57 procent obyvatel obce. Zhruba dvě třetiny očekávají, že během nejbližších deseti let budou prolomeny limity těžby uhlí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro společnost Severní energetická. Zrušení limitů by postihlo...