Kocourek spěchá, aby pustil rypadla do severních Čech

21.03.2011 13:59

Aktuálně.cz

Praha - Ministr průmyslu Martin Kocourek se chystá udělat další krok ke zrušení těžebních limitů, které chrání severočeský Horní Jiřetín a Černici před postupujícím povrchovým dolem.

Ostatním ministerstvům a dalším úřadům předložil k připomínkování Zprávu o aktualizaci Státní energetické koncepce. Ačkoli se vláda zavázala, že těžební limity z roku 1991 zachová, zpráva jednoznačně hovoří ve prospěch jejich prolomení. 

A v navrhovaném usnesení pro vládu, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici, si Kocourek ukládá, aby ve stejném duchu vypracoval i novou energetickou koncepci státu.

Jen 5 dní na připomínky

Kocourek očividně spěchá. Kolegům ve vládě a dalším státním úředníkům dal jenom pár dní na to, aby se k jeho návrhu vyjádřili. A pokud to nestihnou, bude se jejich "mlčení" brát jako souhlas. Vyplývá to z průvodního dopisu ke zprávě, kterou má Aktuálně.cz rovněž k dispozici.

"V rámci zúženého a zkráceného meziresortního připomínkového řízení byl do elektronické knihovny Úřadu vlády ČR (eKLEP) vložen materiál "Zpráva o aktualizaci Státní energetické koncepce," napsal Kocourek.

"Vaše připomínky očekávám nejpozději do 5 pracovních dnů (do úterý 22. března - pozn. A.cz) ode dne vložení materiálu do systému eKLEP v souladu s čl. II odst. 1 Jednacího řádu vlády. V případě, že je do tohoto data nevložíte do systému eKLEP, budu považovat Vaše stanovisko k předloženému materiálu za souhlasné," stojí dále dopise.

Věci veřejné protestují

Kocourek může očekávat nesouhlasné stanovisko minimálně od ministrů z Věcí veřejných. Strana už předem oznámila, že s prolomením těžebních limitů souhlasit nebude a bude to pokládat za porušení koaliční smlouvy.

"Všechny strany současné koalice garantovaly zachování limitů těžby již před volbami, a stvrdily jej koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády," připomněl předseda véčkarů Radek John.

Kocourkova představa je taková, že Nečasova vláda zruší rozhodnutí Pithartova kabinetu z podzimu 1991 o vymezení těžební hranice do tří let. Od ledna 2015 by pak případná těžba závisela výhradně na dohodě těžařů a lidí v Horním Jiřetíně a Černicích, pod nimiž se uhlí nachází.

Scénář "A" poráží scénář "B"

Kocourek v rozeslané Zprávě o aktualizaci Státní energetické koncepce sice pod označením "Scénář B" připouští i zachování těžebních limitů, ovšem tuto možnost podle něj jednoznačně poráží "Scénář A" - prolomení těžební hranice před Jiřetínem.

Kocourek opakovaně tvrdí, že uhlí za limity potřebují především velké teplárny, které zásobují stovky tisíc domácností dálkovým teplem. Tento postup doporučila Kocourkovi i jím stanovená teplárenská komise.

"Při tvorbě stávajícího návrhu aktualizace Státní energetické komise se zvažovala i případná náhrada kvalitního hnědého uhlí z těžebních prostor za územními limity (tedy v případě neprolomení územních ekologických limitů) zemním plynem nebo biomasou v oblasti centrálního zásobování teplem. Tento scénář lze pracovně nazvat Scénář B," stojí v ministrově zprávě pro ostatní resorty.

"K náhradě cca 12 mil. tun hnědého uhlí v současné době využívaného v teplárnách by bylo třeba cca 17 mil. tun biomasy (dřevní štěpka, pelety), což je cca jedenáctinásobek stávající produkce, resp. cca 5,2 mld. m3 zemního plynu, které nejsou v současnosti smluvně pokryty, resp. případné výrazné zvýšení spotřeby plynu realizací více zdrojů na bázi zemního plynu může přesáhnout hranici v současné době smluvně zajištěných dodávek plynu," píše se v dokumentu. 

Bez uhlí za limity se neobejdeme, tvrdí Kocourek

Podle Kocourkovy zprávy hrozí kvůli nedostatku uhlí k rozpadu systému dálkového zásobování teplem. A proto je nutné si jít pro surovinu za limity.

Proto zpráva uvádí, že už nebylo se Scénářem B (zachování limitů) ze "socio-ekonomických, technických, ekologických, bezpečnostních důvodů a z důvodů nereálného časového horizontu pro změnu palivové základny pro teplárenství již dále pracováno".

A tak "základem pro další vývoj energetiky by se mohl stát energetický Scénář A", který doporučuje "pokračovat v těžbě kvalitního hnědého uhlí, zejména pro potřeby teplárenství, i za územními ekologickými limity".

Zpět

Novinky

Na Mostecku se propadlo důlní rypadlo, nejspíš do starého dolu

16.01.2014 22:24
V hnědouhelném povrchovém lomu ČSA u Mostu se propadlo důlní rypadlo. Půda pod ním se nejspíš probořila do historického dolu. Těžební stroj KU300 tak uvázl v prohlubni. Událostí se zabývá báňský úřad.   Nehoda se stala v úterý kolem sedmé večer. "Rypadlo se v geologicky náročném terénu...

Jan Dienstl sám nikoho nevyhání – nastrkuje stát

13.01.2014 19:18
Ing. arch. Martin Říha V MF Dnes ze čtvrtka 9. ledna 2014 se v rubrice „Byznys rozhovor“ objevil článek Jiřího Štického a Pavla P. Novotného s výmluvným titulkem „Sám nikoho nevyháním“. Jan Dienstel v rozhovoru s oběma redaktory jako jeden z velkých podílníků (30 %)...

Město Horní Jiřetín čekají další léta nejistoty

10.01.2014 19:19
Severní Čechy – Rozhovor se spolumajitelem těžební firmy Severní energetická, Janem Dienstlem: „Zisk z těžby tvoří téměř polovinu jiřetínského rozpočtu".       Bude se v severních Čechách těžit hnědé uhlí za limity? Na sklonku minulého roku žhavé téma. Vláda Jiřího...

Sám nikoho nevyháním

09.01.2014 19:14
Jan Dienstl (43) Narodil se v Ústí nad Labem, kde má stále trvalé bydliště. Žije však v Třebívlicích. Vystudoval Strojní fakultu ČVUT v Praze. V 90. letech pracoval jako finanční ředitel investiční skupiny Motoinvest Pavla Tykače. Ta ovládala např. CS Fondy, z nichž se později ztratilo 1,3 miliardy...

Číslo týdne: 8000. Tolik pracovních míst chrání limity těžby uhlí

18.12.2013 18:20
Ústecký kraj udrží a získá zachováním limitů devětkrát víc pracovních míst, než poskytuje sporný Důl ČSA. Pokud by byly prolomeny limity těžby uhlí na Dole ČSA, zanikne 800 pracovních míst Horním Jiřetíně a až 5 000 v chemičce Unipetrol a nevznikne žádné nové. Zato splní-li budoucí...

Vítáme rozhodnutí premiéra Rusnoka neprolomit limity těžby na Mostecku

13.12.2013 16:53
Společná tisková zpráva občanských sdružení Kořeny a Litvínov občanům  ze dne 13.12. 2013   Předseda vlády v demisi, Jiří Rusnok, včera sdělil, že se jeho vláda nebude zabývat limity těžby uhlí, ačkoliv několik minulých týdnů naznačoval, že se právě toto chystá těsně před koncem...

Starosta Litvínova: Rusnok nám slíbil, že limity už řešit nebude

12.12.2013 21:55
Praha - Starostové obcí z Litvínovska se bojí o budoucnost. Tíží je otázka neustále skloňovaného prolomení těžebních limitů, které by podle nich ohrozilo Horní Jiřetín a okraj Litvínova. Na setkání s premiérem Jiřím Rusnokem dostali příslib, že současná vláda v demisi už na limity sahat nebude....

Rusnokova vláda už neprojedná těžební limity

12.12.2013 21:53
Litvínov - Současná vláda se k prolomení limitů těžby uhlí už nebude vyjadřovat. Po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem to řekl starosta Litvínova Milan Šťovíček.   Téma těžebních limitů přitom vláda probírala ještě minulý víkend. "Budeme se tím ještě zabývat, považujeme to za věc, která...

Rusnokova vláda už prolomení těžebních limitů řešit nebude

12.12.2013 21:51
Rozhodnutí o limitech těžby hnědého uhlí na Mostecku se odkládá. Kabinet v demisi o tom už jednat nebude. Po schůzce na vládě o tom informovali jak starostové ohrožených obcí, tak mluvčí předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka. Ten respektuje nové poslance, kteří kabinet vyzvali, aby o prolomení...

Neberte nám domovy, píší Litvínovští Rusnokovi kvůli těžebním limitům

12.12.2013 21:48
Sdružení Litvínov občanům poslalo premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi dopis, aby přestal s přípravami na prolomení těžebních limitů. Obyvatelé města i obcí v okolí se bojí, že nikým nezvolený kabinet udělá rozhodnutí, které už další vláda nebude moci zvrátit. Rusnok se ve čtvrtek sejde se...