Kvůli miliardám si vláda najme ve Švýcarsku právníky

18.11.2011 18:56

Aktálně.cz

Praha - Vláda se po roce a půl přemlouvání ze strany švýcarské prokuratury odhodlala k pokusu připojit Česko k trestnímu řízení ve Švýcarsku a domáhat se miliard zablokovaných tamní justicí v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti.
 
Podle premiéra Petra Nečase má vláda čtyři možnosti, jak do trestního řízení vstoupit. Do dvou tří týdnů se má rozhodnout, kterou z nich zvolí. Podklady připraví Nejvyšší státní zastupitelství pro ministerstvo financí podle premiéra do týdne.
 
Česko se pravděpodobně pokusí vymoct miliardy civilní žalobou, která by se spojila s procesem ve Švýcarsku. Dále vláda "analyzuje" možnost připojit se k trestnímu řízení jako poškozená strana.
 
Lhůta pro tento krok ale podle všeho vypršela - po opakovaném upozornění ze švýcarské strany - v říjnu s podáním obžaloby. Prozatím si v zemi najme Česko právní kancelář.
 
Možnosti, jak se stát může ke švýcarskému vyšetřování připojit, v pátek odpoledne projednávali vybraní ministři a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek už před jednáním zopakoval, že podle jeho úřadu není doloženo, čím v kauze stát utrpěl. "Nemůžete vymáhat odškodné za zlomenou nohu, když jste si žádnou nezlomili," poznamenal.
 
"Ping-pong" mezi úřady
 
Tím Kalousk vysvětluje, proč si jeho úřad nechal ujít příležitost vstoupit do tresntího řízení ve Švýcarsku jako poškozená strana, což by byla méně nákladná a jednodušší varianta. Na tiskové konferenci vlády vystoupil pouze premiér.
 
"Reakce (na výzvy švýcarské prokuratury - pozn. redakce) mohla být rychlejší. Došlo tu k nějakému byrokratickému ping-pongu mezi státním zastupitelstvím a ministerstvem financí. Ten jsme teď zarazili," řekl Nečas.
 
Švýcaři v rámci vyšetřování zmrazili na účtech obžalovaných asi 600 milionů franků, v přepočtu dvanáct miliard korun. Údajně má jít o peníze původně určené na rekultivaci těžbou postižené krajiny vyvedené z Mostecké uhelné, které měly údajně manažerům dolů posloužit ke koupi majoritního podílu v MUS.
 
Pokud švýcarská justice Čechy odsoudí, peníze mohou propadnout Švýcarsku.
 
Česká liknavost
 
Česko mělo možnost připojit se ke Švýcarům od loňského roku. Téměř rok a půl ale na tuto výzvu Češi nereagovali.
 
Podle vrchního státního zástupce Stanislava Mečla švýcarské úřady zkontaktovali během této doby své české protějšky minimálně čtyřikrát písemně. Velvyslanec André Regli také "obíhal" české ministry, aby jim výzvu připomněl.
 
Česká strana váhá nad tím, zda státu vznikla škoda. Vyšetřování privatizace šlo zatím vždy v Česku do ztracena. Podle vrchního státního zástupce Stanislava Mečla, ale Švýcaři Čechům řekli, že důkazy mají.
 
"Švýcarská strana nás výslovně upozornila, že v případě, že se připojíme k takovému řízení, budeme mít přístup k celému trestnímu spisu, což nám ex-post umožní přesné odůvodnění našeho nároku a vyčíslení škody," řekl Aktuálně.cz nástupce odvolaného Vlastimila Rampuly.
 
Teď musí Česko, pokud si bude chtít peníze nárokovat, důkazy obstarat samo.
 
"Proces teď bude bohužel složitější. Původně to mohl být přímý kop do prázdné brány, teď to bude spíše kop rohový," uvedla vicepremiérka Karolína Peake.
 
"Je to závažné"
 
Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.
 
Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.
 
Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.
 
Premiér Petr Nečas už v pondělí řekl, že celou záležitost prověří, včetně možností české strany.
 
"Tuto věc považuji za závažnou a budeme se jí zabývat," řekl už začátkem týdne premiér.
Zpět

Novinky

Lidé mohou hlasovat fotopeticí pro odpis uhlí pod Horním Jiřetínem

27.08.2008 16:52
Téměř dvě stě lidí převážně z Ústeckého kraje se dosud připojilo k elektronické fotopetici „Volím odpis uhlí pod Horním Jiřetínem“. Občané z Ústeckého kraje ji adresují kandidátům v blížících se volbách. Všechny dosavadní fotografie můžete shlédnout na stránkách www.zitnebotezit.cz/fotopetice. ...

ČSSD černé na bílém: Nedovolíme zbourat Horní Jiřetín a Černice

08.08.2008 16:53
Sociální demokraté v příštím krajském zastupitelstvu potvrdí takzvané územní ekologické limity, které chrání zbývající obce v Podkrušnohoří před rozšiřováním uhelných dolů. ČSSD to slibuje ve svém programu pro říjnové volby. Závazek ČSSD „zařadíme platné ekologické limity těžby uhlí do zásad pro...

„Kdo vám slíbí hory doly?“

06.08.2008 16:55
  Ekologické a místní  organizace zahájily před krajskými volbami druhou fázi kampaně za odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem Ústí nad Labem, 6. srpna 2008 – Greenpeace ČR, Hnutí DUHA a litvínovské občanské sdružení Kořeny dnes zahájili druhou část své kampaně „Žít nebo těžit“. Jejím...

Pačesova komise chce zachovat Horní Jiřetín

04.07.2008 16:55
Premiér: Energetika je globální problém současnosti - tisková informace Premiér: Energetika je globální problém současnosti (mp3) - 4559 kB       Pačesova komise chce zachovat Horní Jiřetín Tisková zpráva Hnutí DUHA, 4. července 2008 Hnutí DUHA přivítalo názor...

Dražba uhlí - Vyšší cena?

15.06.2008 16:57
Otázky Václava Moravce, ČT 24 Moderátor   Doba levných energií je v nedohlednu. Peněženky zákazníků se musejí připravit na další zdražování elektřiny. Možná k němu přispěje i rozhodnutí vlastníků Mostecké uhelné společnosti. Ti chtějí nabídnout zbývající uhlí odběratelům v aukcích. Teď...

Mostecká uhelná opět hrozí propouštěním

23.05.2008 17:00
  Těžaři opět v protiútoku Skupina Czech Coal po návštěvě premiéra v Horním Jiřetíně hrozí propouštěním Most, Praha - Mostecké těžaře zasáhla vstřícnost vlády a hlavně premiéra Topolánka k těm, kteří protestují proti prolomení limitů na těžbu uhlí. Uzávěra, za níž těžaři nesmí, platí už 17...

Severočeské doly těží tři roky nezákonně uhlí pro ČEZ

22.05.2008 17:01
  ČEZ těží hnědé uhlí a nemá na to povolení iHNed.cz, 22.05.2008 Praha, 22. 5. 2008 Severočeské doly, které patří firmě ČEZ, už tři roky těží uhlí pro její elektrárny nezákonně. Neprovedly posouzení vlivů těžby na životní prostředí (proces EIA), což jim zákon ukládá. S šéfy dolů si kvůli tomu...

Výjezdní zasedání vlády ČR v Ústeckém kraji

21.05.2008 17:07
  Vláda bude jednat v kraji také o prolomení limitů a zahlazení škod 41 / 44 Ústecký deník | 3.5.2008 | rubrika: Ústecko | strana: 4 | autor: RADEK NOHL Výjezdní zasedání je naplánováno na 21. května. Tématem bude hlavně těžba Ústí nad Labem/Šest nových projektů na zahlazení ekologických škod...

Greenpeace: Premiér by neměl ustupovat výhrůžkám Mostecké uhelné

21.05.2008 17:06
  Premiér by neměl ustupovat výhrůžkám Mostecké uhelné Tisková zpráva Greenpeace ČR Teplice, 21. května 2008 – Ze včerejší debaty s občany v Horním Jiřetíně je zřejmé, že premiér Mirek Toplánek bere velmi vážně výhrůžky Mostecké uhelné, a.s., mezinárodní arbitráží. Tou firma hrozí v případě,...

Hornojiřetínští darovali ministrům velký dort. S úpravou hranic limitů na Bílině bez odpisu zásob však nesouhlasí.

21.05.2008 17:03
Město Horní Jiřetín TISKOVÁ ZPRÁVA Hornojiřetínští darovali ministrům velký dort S úpravou hranic limitů na Bílině bez odpisu zásob však nesouhlasí 21. května 2008 Zástupci Horního Jiřetína dnes předali ministrům před jednáním vlády v Teplicích velký dort s marcipánovou zmenšeninou města a...